Svijet NICOLAS SARKOZY:

'Lisabonski ugovor stupa na snagu 1. prosinca'

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u petak je u Bruxellesu rekao kako je uvjeren da će Lisabonski ugovor stupiti na snagu već 1. prosinca pošto su čelnici EU-a na summitu postigli dogovor koji bi trebao osigurati nedostajući potpis češkog predsjednika Vaclava Klausa

BRUXELLES - "Lisabonski ugovor će bez sumnje stupiti na snagu 1. prosinca", izjavio je Sarkozy na konferenciji za novinare nakon dvodnevna susreta na vrhu u Bruxellesu.

Sarkozy je također najavio izvanredni sastanak na vrhu čelnika EU-a sredinom studenoga na kojem bi se raspravljalo o imenovanjima na dvije nove dužnosti koje uvodi Lisabonski ugovor - predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku.

Sarkozy je također rekao kako se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio da će poduprijeti zajedničkog kandidata za predsjednika EU-a.

"Kad dođe trenutak, Francuska i Njemačka će poduprijeti istog kandidata. Slažemo se s gospođom Merkel o viziji kakav bi trebao biti opis tih dužnosti i o imenu", rekao je Sarkozy, dodavši da je sada prerano govoriti o imenima dok se ne ratificira Lisabonski ugovor.

Sarkozy je dodao da imena koja se spominju u prvom valu kao favoriti ne moraju na kraju nužno biti izabrani. Na izravan upit podupire li i dalje bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, Sarkozy je odbio odgovoriti.

Kadrovska pitanja nisu bila službeno na dnevnom redu susreta, ali se o tome puno razgovaralo o kuloarima. Po diplomatskim izvorima, dosadašnji glavni favorit Tony Blair ima sve manje izgleda da bude izabran, a kao glavni favoriti sada su isplivali nizozemski premijer Jan Peter Balkenende, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker i bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još