KOMPROMIS

Poljska i Danska podržale prijedlog za ostanak Velike Britanije u EU-u

05.02.2016 u 20:53

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron dobio je u petak potporu Poljske i Danske za kompromisni prijedlog kojim bi se izbjegao Brexit, iako ankete pokazuju da bi britanski birači mogli tijesnom većinom glasovati 'za' izlazak iz Europske unije.

Cameron je u Varšavi počeo kratku turneju, tijekom koje je posjetio i Kopenhagen, u nastojanju da dobije potporu sporazuma između Londona i Bruxellesa koji bi dao valjane razloge da se izbjegne Brexit, kako se popularno naziva izlazak Velike Britanije iz EU i da ona ostane članica bloka.

Nakon sastanka s Cameronom, čelnik vladajuće stranke Prava i pravde Jaroslav Kaczynski rekao je da je zadovoljan.

'Postigli smo jako, jako puno', izjavio je. 'Poljska je doista dobila jako puno, punu sigurnost za sve one koji su sada u Britaniji, ali i oni koji imaju djecu u Poljskoj nastavit će primati socijalnu pomoć. Ta će se pomoć prilagoditi, ali će je svakako dobiti', dodao je.

Poljska premijerka Beata Szabo rekla je ranije da posve podupire Cameronove zahtjeve koji se tiču jačanja konkurentnosti, uklanjanja birokratskih prepreka i uloge nacionalnih parlamenata, ali da želi raspraviti o socijalnoj pomoći.

Podsjetila je da "u Velikoj Britaniji živi i radi više od milijun Poljaka koji pridonose bruto domaćem proizvodu' te da ona želi da ti ljudi 'uživaju iste uvjete za svoj razvoj' kao i Britanci.
Cameron je za posjeta Danskoj izjavio da će svaki dogovor s EU-om biti nepovratan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare danski premijer Lars Rasmussen ocijenio je da je predloženi sporazum 'solidan odgovor'.

'Prihvaćanje prijedloga stvorit će bolju Europu... Nadam se da će Velika Britanija ostati u Europi', rekao je Rasmussen, prenosi AFP.

Prijedlozi za dogovor s Britanijom, koje je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio u utorak, bit će temelj za raspravu na predstojećem summitu čelnika EU-a 18. i 19. veljače.

Prema prijedlozima na kojima se radilo mjesecima, nacionalni parlamenti imat će veće ovlasti u donošenju europskih zakona. Predlaže se da 55 posto od 28 nacionalnih parlamenta, to jest njih 16 može zaustaviti ili promijeniti zakone u postupku donošenja.

Prijedlog uključuje i odredbe za ograničenje socijalnih naknada radnicima iz drugih članica EU-a u slučaju preopterećenosti socijalnog sustava zemlje članice, što je bio jedan od najtežih britanskih zahtjeva jer zadire u slobodu kretanja osoba, jedno od temeljnih načela EU-a, koje prema Tusku, ovim prijedlogom nije prekršeno.

Britanski konzervativni premijer Cameron obećao je početkom 2013. svojim građanima da će, ako pobijedi na parlamentarnim izborima 2015., organizirati referendum do kraja 2017. o ostanku ili odlasku Velike Britanije iz EU-a. Prije toga, rekao je da će pokušati postići dogovor o reformama koje bi zadovoljile britanske zahtjeve i koje bi omogućile njezin ostanak u tom savezu. Postigne li zadovoljavajuć dogovor, referendum bi se mogao održati već u lipnju ove godine.

Prema posljednjim anketama, zagovornika izlaska Britanije iz EU-a je devet posto više od onih koji su za ostanak, dok 19 posto ispitanih ne zna kako bi glasovalo na referendumu.