CENTAR SIMON WIESENTHAL

'Hasanbegović sramoti Hrvatsku pred cijelim svijetom'

05.02.2016 u 19:06

Bionic
Reading

Centar Simon Wiesenthal oglasio se priopćenjem u kojem su izrazili svoj 'šok i gnjev zbog ponašanja novog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića'. Direktor Centra Simon Wiesenthal za Istočnu Europu Efraim Zuroff napominje da su potezi zabrinuli i brojne hrvatske građane

'Zahtijevamo od hrvatske Vlade da zamijeni Hasanbegovića osobom prikladnijom za funkciju ministra kulture koja će tu dužnost obavljati časno i pošteno i neće sramotiti svoju zemlju pred cijelim svijetom', navodi Zuroff u priopćenju objavljenom na službenim stranicama Centra Simon Wiesenthal datiranom u budućnosti 6. veljače.

Centar je zgrožen Hasanbegovićevom objavom zloglasne knjige o komemoraciji Holokausta, univerzalno diskreditiranog američko-židovskog autora Normana Finkelsteina te njegovim 'neutemeljenim i potpuno nepreciznim komentarima vezanima uz povijest Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata i Holokausta'.

Zuroff je doveo u pitanje i Hasanbegovićev znanstveni rad, te tvrdi da izbor ministra 'sramoti Hrvatsku pred cijelim svijetom'. 

'Još gore u hrvatskom kontekstu', nastavlja Zuroff, 'jest to da ministar odbija priznati genocidnu prirodu ustaškog režima i prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se borili protiv ustaša'.

'Apsolutno je neprihvatljiva ovakva revizija Drugog svjetskog rata i Holokausta i takvo ponašanje je sramotno i potpuno neprihvatljivo', zaključio je Zuroff u priopćenju.