ZAOŠTRAVANJE

Vulin: Neka Hrvatska riješi pitanje 150.000 protjeranih Srba

04.02.2016 u 12:08

Bionic
Reading

Nakon što je Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović srpskom Blicu navodno potvrdio njihova saznanja da je predsjednica uvjetovala službeni posjet predsjednika Tomislava Nikolića Hrvatskoj rješavanjem barem jednog od pet neriješenih pitanja - pitanje nestalih u ratu, povratak imovine, kulturnog blaga i arhivske građe te problem granice na Dunavu - oglasio se i Aleksandar Vulin, srpski ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. 'Ako je točno da se na bilo koji način uvjetuje posjet predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Hrvatskoj, onda do tog posjeta ne treba ni da dođe', izjavio je u četvrtak Aleksandar Vulin

'Ako Hrvatska nekom može reći da prvo treba riješiti ovo ili ono pitanje, onda bi Srbija trebala izaći i reći da bi oni trebali prvo riješiti pitanje protjeranih 150.000 Srba i njihove imovine', rekao je Vulin za TV Pink.

Taj srpski ministar poručio je da ako bi išli politikom uvjetovanja, takva politika ne bi dovela ni do čega.

'Ako je ovo točno, jer službeno nismo dobili, to bi govorilo da odnos Hrvatske nije dobar i nije iskren. Ja ne želim da to bude istina', rekao je Vulin dodajući da se Srbija ponaša iskreno.

Srbiji je, kako je istaknuo, svakako stalo do dobrosusjedskih odnosa sa svima u regiji, pa i s Hrvatskom, i to 'ne samo zato što smo susjedi, već i zato što u njoj žive Srbi i jer je dobro za cijelu regiju da sve bude u najboljem redu'.

Blic piše da su suradnici predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nakon što je Jutarnji list objavio da se posjet odgađa 'zbog Nikolićeva zahtjeva Papi da zaustavi proces kanonizacije Stepinca', kažu da 'ne može biti odgođeno nešto što nije ni dogovoreno'. Međutim, oni nisu demantirali da je problem upravo slučaj Stepinac, navodi Blic

Taj dnevni list piše da je ovakav stav hrvatske predsjednice iznenadio Tomislava Nikolića, pogotovo zato što se Ivan Mrkić, njegov savjetnik za vanjske poslove, spremao na put u Zagreb kako bi počele pripreme za prvi službeni posjet.

'Postavljanje uvjeta za susret Nikolića i Kitarović šamar je hrvatske strane i vraćanje nediplomatske geste Nikoliću. Kada je Vučić bio na inauguraciji predsjednice Hrvatske, ona je prihvatila njegovu ponudu da dođe u Beograd.

Nikolić je, međutim, rekao da je on na redu da ide u Zagreb. I Srbija ima uvjete za njih, ali se sporna pitanja rješavaju prije svega na međuvladinoj razini', rekao je za Blic Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.