GRČKA

Atentat na zastupnicu Europskog parlamenta

30.10.2009 u 12:16

Bionic
Reading

Bomba je eksplodirala u petak rano ujutro u Ateni ispred kuće zastupnice Europskog parlamenta i bivše konzervativne ministrice Mariette Giannakou, pri čemu je počinjena materijalna šteta, doznaje se od policijskog izvora

Dvadeset minuta prije eksplozije u četvrti Patissia, nedaleko od gradskog središta, nepoznata osoba je u telefonskim pozivima dvama grčkim dnevnim listovima zaprijetila napadom, po istom izvoru. Protuteroristička služba stigla je na mjesto događaja i počela istragu.

Eksplozivna naprava 'male snage' sa satnim mehanizmom oštetila je pročelje zgrade i automobil parkiran u blizini. Giannakou, ministrica prosvjete od 2004. do 2007. u prošloj desnoj vladi Nove Demokracije (ND, oporba) i autorica kontroverzne reforme visokog školstva koja je tada izazvala niz prosvjeda, na europskim izborima u lipnju izabrana je za zastupnicu u Europskom parlamentu.

'Žalosna sam zbog ovoga što se događa u mojoj zemlji i zbog toga što je velik broj onih koji, bez valjana razloga, ne prezaju od napada na bilo koga', izjavila je Giannakou za radio Flash, pet sati nakon napada.

Napad se događa tri dana nakon krvave pucnjave na policijsku postaju u sjevernom predgrađu Atene u kojoj su ranjena šestorica policajaca, među kojima dvojica teško. To je bio prvi veći napad ekstremista od dolaska PASOK-a (socijalisti) na vlast nakon parlamentarnih izbora 4. listopada.

Po prvoj ocjeni policije na temelju upaljača bombe, napad na Giannakou upućuje na metode kojima se koristi ekstremistička skupina 'Urota vatrene ćelije' koja je zadnjih mjeseci izvela nekoliko sličnih napada na ministarstva i domove uglednika, zasad bez žrtava. Napadi ekstremističkih skupina zaredali su se nakon prosinca 2008., kada je u Ateni zbog policijske pogrješke poginuo mladić.