LISABONSKI UGOVOR

Klaus dobio jamstva od Europske unije

30.10.2009 u 11:01

Bionic
Reading

Češki predsjednik Vaclav Klaus zadovoljan je rješenjem koje su postigli čelnici EU-a kako bi zadovoljili njegov uvjet za potpis na Lisabonski ugovor, izjavio je u četvrtak navečer u Bruxellesu češki premijer Jan Fischer.

"Predsjednik Vaclav Klaus je zadovoljan s tekstom. Upoznat je sa svim promjenama i s njima nema nikakvih problema", rekao je Fischer nakon završetka prvog dana summita EU-a.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u četvrtak navečer dogovor koji bi trebao osigurati potpis češkog predsjednika na zakon o ratifikaciji Lisabonskog ugovora i tako otklonila zadnja prepreka za stupanje na snagu toga dokumenta, objavio je predsjedatelj Europskog vijeća, švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

"Put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora sada je otvoren", rekao je Reinfeldt dodajući da je udovoljeno zahtjevu češkog predsjednika Vaclava Klausa da Češka dobije izuzeće od odredbi Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora. Slična izuzeća već su ranije dobile Poljska i Velika Britanija, ali iz različitih razloga. Dogovor o izuzeću bit će pridodan protokolu kojim su izuzete Poljska i Velika Britanija.

Reinfeldt je rekao da je dogovor postignut zahvaljujući razumijevanju Češkoj susjednih zemalja, posebice Nijemaca, Mađara i Slovaka. Klaus je naime tražio izuzeće od Povelje o temeljnim pravima uz obrazloženje kako bi spriječio da potomci sudetskih Nijemaca, protjeranih na kraju Drugog svjetskog rata iz tadašnje Čehoslovačke, ne počnu tražiti povrat imovine.