SANIRANJE ŠTETE

Obama: pojačati napore da se zaustavi širenje ISIL-a u Libiju

29.01.2016 u 08:40

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama naložio je u četvrtak svojim savjetnicima za nacionalnu sigurnost da pojačaju napore kako bi se zaustavilo širenje Islamske države (ISIL) u Libiju i druge zemlje, priopćila je Bijela kuća.

Islamisti su iskoristili kaos u Libiji i ušli u grad Sirtu te su tijekom siječnja izveli nekoliko napada na tamošnja naftna postrojenja.

'Predsjednik Obama naložio je svom timu za nacionalnu sigurnost da nastavi s naporima u jačanju upravljanja i podrške u borbi protiv terorizma u Libiji i drugim državama gdje ISIL nastoji uspostaviti prisutnost', rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Ranije u četvrtak, sekretar za obranu Ash Carter izjavio je na konferenciji za novinare da ISIL u Libiji ustrojava mjesta za trening u koja dovodi strane borce, kao što je to prethodnih godina činila u Iraku i Siriji.

Glasnogovornik Pentagona rekao je pak kako se traže vojne opcije te da su SAD već poslale 'mali broj vojnog osoblja' u Libiju kako bi u razgovorima s lokalnim snagama dobiti jasniju sliku o tome što se tamo događa.