POČAST ŽRTVAMA

Grabar-Kitarović i Duda u Auschwitzu: Ne ponovilo se

27.01.2016 u 18:24

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Poljskoj je zajedno s kolegom Andrzejom Dudom sudjelovala na obilježavanju 71. godišnjice oslobođenja logora Auschwitz.

U nekadašnjem koncentracijskom logoru Auschwitz II-Birkenau, osim poljskog predsjednika Dude, govorili su preživjeli logoraši, te veleposlanici Izraela i Rusije. Obilježavanje je završilo komemoracijom kod spomenika žrtvama, javlja HTV

Nakon molitve te polaganja svijeća ispred Spomenika žrtvama u Auschwitz II-Birkenau, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako odajući počast i razmišljajući o žrtvama,razmišlja i o tome koliko su pojedinci zakazali ne spriječivši te zločine. Nažalost, zlo se događa i dalje. Dogodilo se u Vukovaru, dogodilo se u Srebrenici,Omarskoj, Ruandi i opet to nismo spriječili, kazala je Predsjednica i istaknula kako se zlo događa i dalje, u Siriji.

Kazala je kako je odgovornost da s ovakvih mjesta šaljemo poruke te kako uvijek moramo razgovarati o tome što se dogodilo, razgovarati o povijesnoj istini. Isto tako, istaknula je važnost obrazovanja mladih o toleranciji te vrijednostima slobode i ljudskih prava.

Predsjednica RH u Poljskoj će posjetiti i Jagiellonsko sveučilište u Krakovu te uručiti donaciju knjiga za institut Slavistike.