NAPETO U TOBRUKU

Libijski parlament nije podržao vladu nacionalnog jedinstva

25.01.2016 u 21:24

Bionic
Reading

Libijski međunarodno priznati parlament nije u ponedjeljak podržao vladu nacionalnog jedinstva predloženu u sklopu UN-ova plana za rješenje političke krize i oružanog sukoba u toj zemlji, potpisanog u prosincu u Maroku

Od 104 zastupnika nazočnih na sjednici u istočnom gradu Tobruku, 89 je glasovalo protiv nove vlade.

Od 2014., Libija ima dva suparnička parlamenta i dvije vlade, jednu u Tripoliju, a drugu na istoku u Tobruku. Obje podržavaju šaroliki savezi raznih oružanih skupina i bivših pobunjenika koji su pomogli u rušenju Moamera Gadafija 2011.

Zastupnici s istoka zemlje kažu da su odbacili novu vladu jer ima previše članova, čak 32. Predsjedničko vijeće u Tunisu sada ima 10 dana da predloži novi, kraći popis ministara.

Zastupnik Mohamed al-Abani rekao je za Reuters da predložena vlada ne odražava interese libijskog naroda, nego je formirana "u skladu sa zahtjevima vođa milicija".

U drugom glasovanju, parlament u Tobruku prihvatio je dogovor o političkoj tranziciji u zemlji po kojem djeluje Predsjedničko vijeće. No odbacili su odredbu o prenošenju ovlasti nad oružanim snagama na premijera.