ZAKON SPOJENIH POSUDA

Cerar najavljuje nove mjere na granici s Hrvatskom

20.01.2016 u 11:02

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u utorak da nije obaviješten o mjerama koje će Austrija ovog tjedna poduzeti na svojoj granici sa Slovenijom radi obuzdavanja priljeva izbjeglica i migranata, ali prati situaciju pa će odmah nakon toga Slovenija iste mjere uvesti na svojoj granici s Hrvatskom

'Ako Austrija donese mjere za smanjenje izbjegličkog priljeva, Slovenija će morati odmah adekvatno reagirati, a o smanjenju priljeva migranata obavijestit ćemo i Hrvatsku', kazao je Cerar u utorak navečer u razgovoru za Slovensku televiziju.

Cerar ne očekuje da će Austrija mjere veće kontrole migrantskog priljeva uvesti već u srijedu, kad se o tome odlučuje na sastanku austrijske vlade i pokrajinskiih vlasti, nego idućih dana, vjerojatno krajem tjedna.

'Mi smo u kontaktima s Austrijom i nadam se da će nas o svojim mjerama pravodobno obavijestiti', rekao je slovenski premijer ponavljajući kako je za regulaciju izbjegličkog vala potrebna veća regionalna i susjedska suradnja.

Treba ojačati kontrolu vanjskih granica Europske unije i makedonsko-grčke granice, jer čekanje na cjelovito rješenje ugrožava Schengenski prostor u kojem se sve više članica odlučuje za jednostrane mjere i veći nadzor unutarnjih granica, kaže Cerar.

Podsjetimo, nakon što je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo inicijativu da se migranti koji nemaju šansi za dobivanje političkog azila u Austriji ili Njemačkoj na njihovu putu balkanskom rutom zaustavljaju 'što južnije', austrijski kancelar Werner Feymann najavio je da će Austrija ubuduće u zemlju puštati samo migrante za koje ocijeni da mogu dobiti azil u Austriji te one koji namjeravaju zatražiti azil u Njemačkoj, ali ne i one kojima je krajnja željena destinacija neka druga europska država.

Slovenske vlade reagirala je u nedjelju na najavu kancelara Feymanna o privremenoj suspenziji schengenskog režima prolaska bez kontrole dokumenata na granici sa susjednim državama.

'Austrija u skladu sa schengenskim pravilima može uvesti kontrolu na svojim granicama uz ocjenu da su nastale okolnosti koje to opravdavaju zbog sigurnosnog stanja u zemlji, ali je takvu mjeru potrebno najaviti svim državama članicama i Europskoj komisiji', navedeno je u izjavi slovenske vlade.

Slovenska vlada navela je da je taj potez Austrije ne iznenađuje, ali da bi Austrija trebala Europskoj komisiji objasniti zašto uvodi mjere privremene suspenzije Schengenskog ugovora i do kada će one trajati.