Svijet ŠTETI UGLEDU ZEMLJE

Jiri Menzel protiv predsjednika Češke

Češki Ustavni sud odgodio je za idući tjedan odluku o tome je li Lisabonski sporazum usklađen s ustavom zemlje, bez koje euroskeptični predsjednik Vaclav Klaus odbija staviti svoj potpis na taj važan dokument što definira budućnost Europske unije

Istog dana je nekoliko desetina najuglednijih osoba češke kulture i znanosti, među kojima je i slavni režiser Jiri Menzel, zatražilo da Klaus podnese ostavku jer odugovlačenjem s potpisivanjem Lisabonskog sporazuma nanosi štetu ugledu Češke. U otvorenom pismu Klausu, intelektualci ističu da predsjednik izmišlja dodatne uvjete samo da ne bi potpisao Lisabonski sporazum te na taj način pretvara svoju zemlju u nepouzdanog i nepredvidljivog partnera, prenosi Blic.

'Smatramo da u ovoj situaciji - kada su Lisabonski sporazum usvojili i češka vlada i ustavnom većinom oba doma parlamenta - nemate pravo odgađati ratifikaciju i postavljati neke dodatne uvjete', ističe se u pismu.

Češka je jedina od 27 država članica EU-a koja još nije ratificirala Lisabonski sporazum jer ga Klaus odbija potpisati ukoliko od Bruxellesa ne dobije garancije da će Češka biti izuzeta iz Povelje o temeljnim pravima, što je već zajamčeno Velikoj Britaniji i Poljskoj.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još