GREŠKA OD 240 KILOMETARA

Piloti koji su promašili aerodrom ostali bez posla

28.10.2009 u 09:09

Bionic
Reading

Američka Savezna uprava zrakoplovstva (FAA) u utorak je oduzela dozvole dvojici pilota Northwest Airlinesa koji su prošloga tjedna promašili aerodrom u Minneapolisu za 240 kilometara, tijekom 78-minutnog razdoblja u kojem su prekinuli komunikaciju s kontrolom leta.

Kapetan Timothy Cheney (53) i prvi časnik Richard Cole (54), prošle su srijede pilotirali letom 188 iz San Diega, u Kaliforniji, do Minneapolisa-St.Paula u Minnesoti, a kontrola leta izgubila je kontakt s njihovim Airbusom A320 iznad Denvera, Colorado. "Piloti su bili izvan kontakta s kontrolorima zračnog prometa na dulje vrijeme a saveznim su istražiteljima rekli da su bili ometeni razgovorom", navodi u priopćenju FAA.

"Kontrolori zračnog prometa i zrakoplovni dužnosnici opetovano su pokušavali uspostaviti kontakt s njima, ali bez uspjeha". Cheney i Cole rekli su istražiteljima da su koristili svoje laptope (osobna prijenosna računala) tijekom leta, kako bi pruočili svoje nove rasporede rada, pa su izgubili osjećaj za vrijeme.

Uporaba vlastitih laptopa u pilotskoj kabini zabranjena je politikom tvrtke Northwest Airlines, istakao je Nacionalni odbor za sigurnost prometa. FAA je navela da su piloti prekršili više propisa, uključujući nepoštivanje kontrole zračnog prometa i njihovih odobrenja, te nepažljivog i nesmotrenog djelovanja. Piloti imaju 10 dana za žalbu na oduzimanje dozvola, naveo je FAA.

Na letu 188 bila su 144 putnika, dva pilota i tri člana posade. U prvim su izvješćima piloti optuživani da su zadrijemali u kabini i preletjeli krajnje odredište.