SIGURNOSNA PREDVIĐANJA

SAD očekuje biološki napad i cyber-teror

26.12.2008 u 10:34

Bionic
Reading

Terorističku prijetnju Sjedinjenim Državama tijekom idućih pet godina uzrokovat će nestabilnost na Bliskom istoku i u Africi, a izazovi će biti održavanje sigurnosti granica i sve veća stručnost u korištenju interneta

ZAGREB/WASHINGTON - Kemijski, biološki, radiološki i nuklearni napadi smatraju se najopasnijim prijetnjama SAD-u no te su prijetnje i najmanje vjerojatne jer je al-Qaidi i sličnim skupinama teško doći do materijala potrebnog za realizaciju takvih planova, kaže se u internoj Procjeni prijetnji po domovinsku sigurnost od 2008. do 2013.
Teroristička mreža al-Qaida nastavlja se fokusirati na ciljeve u SAD-u koji mogu prouzročiti goleme gospodarske gubitke, žrtve i političke nemire, stoji u procjeni.

Ranije ovoga mjeseca ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff je rekao da prijetnja od oružja za masovno uništavanje ostaje "najviši prioritet na saveznoj razini".
Izvješće obilježeno sa "samo za službenu uporabu" ne navodi precizno kome je namijenjeno ali takve procjene se obično upućuju policiji, dužnosnicima obavještajnih službi i privatnom sektoru. Pri utvrđivanju prijetnji obavještajni dužnosnici u obzir uzimaju gubitke života, gospodarske i političke posljedice.

Obavještajci također predviđaju da će u idućih pet godina teroristi pokušati provesti razoran biološki napad. Dužnosnici su zabrinuti mogućnošću da se zarazi tisuće građane SAD-a i preopterete regionalni sustavi zdravstvene zaštite.
Dužnosnici su najzabrinutiji zbog bioloških agensa poput antraxa ukradenih iz laboratorija ili spremišta.
"Teroristička prijetnja i prijetnja ekstremističkih ideologija nije oslabila", rekao je Chertoff u svom obraćanju krajem godine 18. prosinca. "Ta prijetnja nije isparila i ne možemo je smatrati riješenom".

Te najopasnije prijetnje nisu jedine s kojima će se SAD suočiti u idućih pet godina. Teroristi će i dalje pokušavati zaobići mjere zaštite granice i u zemlji smještati operativce za provedbu napada, kaže se u procjeni od 38 strana. Ono također kaže da se ti operativci mogu predstavljati kao izbjeglice ili tražitelji azila ili pokušati iskoristiti mogućnost državljana 34 zemlje da uđu u SAD bez vize.
Zbog predloženog maksimalnog broja od 12.000 za prihvat izbjeglica iz Afrike dužnosnici očekuje da će ih više pokušati ući ilegalno u SAD. Isti scenarij dužnosnici predviđaju za izbjeglice iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana.
Obavještajci predviđaju da će se broj radikalnih islamista unutar SAD-a u idućih pet godina povećati djelomice i zbog lakoće novačenja putem interneta te predviđaju "val mladih samozvanih muslimanskih terorista koji će htjeti provoditi nasilna djela".

Pored toga se očekuje porast cyber-terora kako će sredstva za to postajati sofisticiranija i dostupnija. "Mlađi ekstremisti stručni u korištenju interneta mogli bi primijeniti svoje računalno znanje za provedbu cyber-napada umjesto da se nude kao operativci u provedbi fizičkih napada", kaže se u izvješću. Trenutno bi islamistički teroristi, uključujući al-Qaidu, željeli provoditi cyber-napade ali nemaju sposobnosti za to. Veliki napadi kakve priželjkuje al-Qaida, poput prekidanja opskrbe vodom ili strujom, zahtijevaju sofisticiranije kibernetske kapacitete koju ta teroristička skupina ne posjeduje. Ona, međutim, ima mogućnosti za unajmljivanje sofisticiranih hackera koji bi provodili takve napade, kaže izvješće. Dužnosnici vjeruju da bi u idućih tri do pet godina al-Qaida mogla usmjeravati ili potaknuti cyber napade na gospodarstvo SAD-a.
Stručnjak za borbu protiv terorizma Frank Cillufo kaže da tipični cyber napadi ne bi postigli glavni cilj al-Qaide da prouzroči masovno razaranje s popratnom medijskom pažnjom, no ona će se vjerojatno nastaviti koristiti internetom za širenje svoje poruke.