VJERSKE SLOBODE U SVIJETU

SAD zabrinut Iranom i Kinom, Irakom nisu

27.10.2009 u 09:03

Bionic
Reading

Američki State Department u svom je godišnjem Izvješću o stanju vjerskih sloboda u svijetu upozorio da su vjernici, posebno pripadnici manjinskih religija, najizloženiji represiji u Sjevernoj Koreji, Iranu, Mianmaru, Kini, Sudanu, Eritreji, Saudijskoj Arabiji i Uzbekistanu, istim zemljama kao i godinu ranije.

Izvješće o stanju vjerskih sloboda u 198 zemalja i teritorija u svijetu, State Department svake godine podnosi Kongresu, a protiv zemalja koje krše te slobode SAD može uvesti sankcije. U izvješću sastavljenom na temelju informacija prikupljenih od religijskih skupina, nevladinih organizacija, skupina za zaštitu ljudskih prava, znanstvenika i medija analizira se stanje, napredak i nazadovanje vjerskih sloboda u svakoj zemlji zasebno.

"Vjerske slobode imaju univerzalnu vrijednost i one su temelj svakog zdravog društva. One jačaju toleranciju i poštovanje među različitim zajednicama. Zemljama koji ih poštuju omogućuju da postanu stabilnije, sigurnije i naprednije", kazala je na predstavljanju izvješća američka državna tajnica Hillary Clinton

SAD se, po njezinim riječima, "nada da će izvješće ohrabriti postojeće pokrete za vjerske slobode u svijetu i promicati dijalog između vlada i unutar društava o tome kako najbolje zadovoljiti vjerske zajednice i zaštiti pravo svakog pojedinca da vjeruje ili ne vjeruje, kako mu odgovara". Michael Posner, pomoćnik državne tajnica za demokraciju, ljudska prava i rad, kazao je u uvodu izvješća da su vjerske slobode temeljno pravo, socijalno dobro, izvor stabilnosti, i ključ za međunarodnu sigurnost".

Staljinistički režim u Sjevernoj Koreji
i dalje zabranjuje sve vjerske aktivnosti koje nisu izričito odobrene, dok islamska vlada u Teheranu ima sve manje tolerancije prema vjerskim manjinama u Iranu, upozorava State Department. Za Sjevernu Koreju se kaže da vjerske slobode u njoj ne postoje, ta da je među 200.000 političkih zatvorenika u logorima, dio zatvoren zbog religijskih razloga. Iran se kritizira zbog zatvaranja i zastrašivanja ljudi na temelju njihove vjere te zbog negativne kampanje državnih medija protiv religijskih manjina.

Za Saudijsku Arabiju se ističe da službeno zabranjuje sve religije osim državne verzije sunitskog islama, te da su manjinski muslimani šijiti izloženi vjerskoj i sudskoj diskriminaciji.

Kina
se kritizira zbog vjerske represije na Tibetu i u zapadnoj pokrajini Xinjang, gdje su joj izloženi muslimani Ujguri. Također se ističe represija Pekinga prema rimokatoličkom svećenstvu u toj zemlji koji djeluje u ilegali zbog vjernosti Vatikanu. Bilježi se povećana tolerancija u Kini prema nekim religijskim skupinama, koje vlada u Pekingu ne smatra prijetnjom.

Državna tajnica Clinton, u svom se istupu povodom objave izvješća usprotivila pokušajima muslimanskih i arapskih zemalja da kroz Vijeće UN-a za ljudska prava proguraju rezoluciju kojim bi se uvredljiv rječnik ili slike usmjerene protiv neke religije smatrale kršenjem ljudskih prava.

Na temelju našeg iskustva uvjereni smo da najbolji protuotrov za netoleranciju nije zabrana ili kažnjavanje uvredljivog govora i difamacije, već naprotiv, kombinacija snažne pravne zaštite protiv diskiminacije i zločina iz mržnje, proaktivnog vladinog pristupa manjinama i vjerskim skupinama, te energična obrana slobode vjere i izražavanja, rekla je Clinton.