ZLOČIN IZ 1993.

Njemačka će izručiti Italiji naručitelja ubojstva talijanskih pacifista u Bosni

11.12.2015 u 08:47

Bionic
Reading

Sud u Dortmundu u srijedu je odlučio izručiti Italiji Hanefiju Prijića Paragu, državljanina Bosne i Hercegovine koji se smatra odgovornim za ubojstvo troje talijanskih pacifista 29. svibnja 1993. u Gornjem Vakufu

Njemački sud nije smatrao dovoljnim razloge odvjetnika branitelja Almina Dautbegovića po kojem se Prijiću ne može dvaput suditi za isti zločin i prihvatio je zahtjev Italije.

Prijić je već bio procesuiran i kažnjen za naručivanje ubojstva talijanskih pacifista u Bosni, ali nije nikad otkrio imena izvršitelja i razloge masakra.

Fabio Moreni, Sergio Lana i Guido Puletti vozili su preko Bosne humanitarnu pomoć koju su nosili stanovništvu Zavidovića i kako bi u Italiju doveli autobus s djecom i ženama koji bi poslije bili ugošćeni kod obitelji na području pokrajine Brescia.

Njihov su konvoj zaustavili Paragini ljudi, na tzv. dijamantnoj cesti, između Gornjeg Vakufa i Bugojna. Nakon što su ih opljačkali, humanitarci su odvezeni na izolirano mjesto na kojem su ih likvidirali. Od masakra se pukom igrom sreće spasio Agostino Zanotti i Christian Penocchio, koji su svjedočili na provom procesu protiv Parage koji se odvio u Travniku 2001. godine.

Po još nepotvrđenim vijestima, proces Prijiću bi se trebao odviti u Bresci, gradu iz kojeg potječu dvije žrtve, talijanski Argentinac Guido Puletti i tada mladi volonter Sergio Lana. Konačno izručenje još mora sačekati rezultate eventualne žalbe branitelja na ovu sudsku odluku.