RAZOTKRIVANJE

Cilj Turske je uspon otomanskog Balkana

26.10.2009 u 10:31

Bionic
Reading

Stav ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua da je cilj turske vanjske politike uspon otomanskog Balkana, kao centra svjetske politike, samo je jedan dio nastupa Turske prema Europi, čime se ogolio cilj Turske u EU-u, a to je gospodarenje nad cijelom jugoistočnom Europom, gotovo do Beča, ocijenio je u izjavi Srni vojnopolitički analitičar Gostimir Popović. 'U svemu tome središnje mjesto ima Sarajevo, preko kojeg Turska želi ostvariti dominantni utjecaj na muslimane jugoistočne Europe, da oni budu vodeći narod u cijeloj regiji, a za početak u BiH, kao što je to bilo u 16, 17. i 18. stoljeću', rekao je Popović.

On je naglasio da najava renesanse otomanske imperije i otomanske logike predstavlja vrlo veliku opasnost za cijelu Europu, prenosi Pincom.info vijest agencije Srna. 'U Sarajevu i muslimanima u BiH imaju savršenog izvršitelja, što znači da je Republici Srpskoj i srpskom narodu potreban veoma visok nivo opreza i predviđanja događaja, da ne bi bili zatečeni i dovedeni pred svršen čin', rekao je Popović.

Davutoglu je održao predavanje u Sarajevu o vanjskoj politici Turske na Balkanu, predstavivši svoje tumačenje strateške, povijesne dubine nove vanjske politike, prema kojem Turska ima pravo i interes utjecati na uređenje odnosa na području Balkana, Kavkaza i Srednjeg istoka, kako bi zaštitila svoje povijesno nasljeđe i vlastitu sigurnost.

'Napravit ćemo Balkan, Kavkaz, Srednji istok, zajedno s Turskom, centrom svjetske politike u budućnosti. To je cilj turske vanjske politike i mi ćemo to postići', rekao je turski šef diplomacije. Davutoglu je rekao da 'u Turskoj ima više bosanaca nego u Bosni, Albanaca više nego u Albaniji, Čečena i Abhaza više nego u Čečeniji i Abhaziji', zato što je to, kako je rekao, otomansko nasljeđe.

'Mi želimo novu balkansku regiju utemeljenu na političkim vrijednostima, ekonomskoj međuzavisnosti i suradnji i kulturnoj harmoniji. To je bio otomanski Balkan. Mi ćemo obnoviti ovaj Balkan... Otomanska stoljeća Balkana su uspješna priča, a sada je treba obnoviti', rekao je Davutoglu prilikom nedavnog boravka u Sarajevu na otvaranju konferencije pod nazivom 'Osmansko nasljeđe i muslimanske zajednice Balkana danas'.