'NAČELA UPRAVE KALIFATA'

Ovako bi Islamska država organizirala vrtiće, diplomaciju i industriju

07.12.2015 u 15:48

Bionic
Reading

Britanski dnevni list The Guardian posjeduje zastrašujući dokument tzv. Islamske države u kojem se nalaze ‘državotvorne’ upute pripadnicima te terorističke skupine za obrazovanje, iskorištavanje prirodnih resursa, industriju, diplomaciju, promidžbu i vojsku, a koji zorno pokazuje da je ISIL daleko sofisticiraniji nego što se misli

Na 24 stranice dokumenta nazvanog ‘Načela uprave Islamske države’, koji je sastavio Egipćanin Abu Abdulah, pripadnicima ISIL-a daje se uvid u temelje bogato financiranog režima koji se temelji na strahovladi i iskorištavanju svih dostupnih izvora što jamče opstanak te zloćudne tvorevine.

Autor naputaka naglašava da djeca u najmlađoj dobi moraju započeti s vojničkim treninzima te se priviknuti na baratanje pješačkim naoružanjem. Također, Abdulah u pamfletu poziva na jedinstven identitet svih pripadnika ISIL-a kroz ujedinjenje stranih dragovoljaca i lokalnog stanovništva pod kontrolom tzv. Islamske države, kao i na uspostavu lokalnih pogona za proizvodnju i opskrbu hranom postrojbi na terenu.


Charlie Winter, predavač na Sveučilištu Georgia i jedan od najupućenijih stručnjaka kada je u pitanju strategija i infrastruktura tzv. Islamske države, kazao je za The Guardian kako je dokument pokazao da je ISIL daleko od vojske iracionalnih i krvožednih fanatika, već se radi o duboko proračunatoj političkoj organizaciji s vrlo složenom i dobro potkovanom mašinerijom iza sebe.

Užasavajuće indoktrinacijske tehnike kojima se služi ISIL ovih dana još su jednom zapanjile svijet nakon što je objavljena videosnimka koja prikazuje dječaka u redovima ISIL-a odgovornog za ubojstvo oca i brata te silovanja majke i sestara. Dječak je pretvoren u hladnokrvni stroj za ubijanje, a pojavljuje se u propagandnom spotu snimljenom u Iraku prilikom egzekucije jednog od zarobljenika.

U snimci koja dokumentira svakodnevni život na području pod kontrolom ISIL-a dječak je prikazan kao ravnopravan vojnik Islamske države bez obzira na svoju dob, a jedan od zapovjednika potvrđuje da su pri ulasku ISIL-ovih snaga u irački grad Sinjar dječakov otac i brat ubijeni, a majka i sestre silovane.