Svijet OBAMA I CLINTON

Napadi u Bagdadu su sramotni i divljački

Američki predsjednik Barack Obama i državna tajnica Hillary Clinton u nedjelju su kao "sramotne" i "divljačke" osudili terorističke napade na vladine urede u Bagdadu u kojima je, prema posljednjim podacima, ubijeno najmanje 147 osoba a više od 700 ih je ozlijeđeno.

"Ti sramotni napadi otkrivaju program mržnje i razaranja koji imaji ono što osporavaju Iračanima pravo na budućnost koju zaslužuju", kazao je Obama u priopćenju Bijele kuće.

Bijela kuća je objavila da je Obama telefonski razgovarao s iračkim predsjednikom Džalalom Talabanijemi i premijerom Nurijem al Malikijem, nakon samoubilačkih napada izvršenih u blizini ministarstva pravosuđa i pokrajinske vlade u središtu Bagdada. Riječ je o najtežim terorističkim napadima u Bagdadu u više od dvije godine, koji otvaranju pitanje sigurnosti nakon povlačenja američkih vojnika iz iračkih gradova.

Obama je naglasio kako su napadi pokušaj da se zaustavi napredak u Iraku i zajamčio da će SAD zajedno s iračkim narodom i vladom nastaviti pripreme za parlamentarne izbore u siječnju, te rad na postizanju "trajne sigurnosti, dostojanstva i pravde".

Državna tajnica Clinton osobno je izrazila sućut žrtvama "divljačkih" napada u Bagdadu, istućući kako se njima želi potkopati impresivan napredak koji su Iračani postigli prema stabilnosti i oslanjanju na vlastite snage.

Clinton je naglasila da napadači neće uspjeti u tome i da SAD stoji uz sve Iračane u ključnom razdoblju uoči nacionalnih izbora, i u borbi protiv svih oblika nasilja i pokušaja zastrašivanja. Ona je pozvala da se odgovorni za te "užasne akte" izvedu pred iračko pravosuđe.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još