NE ZNAJU MOTIV

Američke vlasti istražuju jesu li ubojice iz Kalifornije u vezi s militantima

04.12.2015 u 07:53

Bionic
Reading

Dvoje napadača koji su ubili 14 ljudi na blagdanskoj zabavi u Kaliforniji nagomilali su streljivo i desetine bomba, rekle su u četvrtak vlasti dok tragaju za motivima para i jesu li bili povezani s islamskim militantima


Syed Rizwan Farook (28) i Tashfeen Malik (27) njegova žena i majka njegove 6-mjesečne kćeri ubijeni su u pucnjavi s policijom pet sati nakon pokolja u srijedu u centru za socijalnu skrb u gradu San Bernardinu.

Dvadeset i jedna osoba ranjena je u pucnjavi koja je najsmrtonosnija u Sjedinjenim Državama u zadnje tri godine.

Šef policije San Bernardina Jarrod Burguan rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare da su u pretrazi kuće koju su iznajmili Farook i Malik u obližnjem gradu Redlandsu pronađeni memory stickovi, računala i mobiteli.

Dužnosnici iz Washingtona bliski istrazi rekli su da do sada nisu pronađeni čvrsti dokazi izravne povezanosti između napadača i bilo koje militantne skupine iz inozemstva, ali da će elektronski uređaji biti provjereni kako bi se vidjelo je li par pregledavao džihadističke internetske stranice ili društvene mreže.

Jedan izvor iz američke vlade rekao je Reutersu da FBI istražuje informaciju da je Farook bio u kontaktu s pojedincima koji su u određenom trenutku bili pod istragom FBI-aja, od kojih su neki slučajevi već zatvoreni. Izvor je isto tako rekao kako je moguće da je jedan ili više od Farookovih kontakata koje se istražuje lociran u inozemstvu.

Međutim, do sada nema nikakve informacije koja bi upućivala na bilo kakve veze ili kontakte između Farooka i Islamske države ili drugih militantnih skupina, rekao je izvor.

Dužnosnici od predsjednika Baracka Obame do šefa policije Burguana rekli su kako su napadi možda motivirani ekstremističkom ideologijom ali da na pitanje o motivu još nema odgovora. Obama je rekao kako je moguće da je napad povezan s odnosima na radnom mjestu.

Farook je radio kao inspektor u odjelu okruga San Bernardino za ekološko zdravstvo, koji je priredio blagdansku zabavu na kojoj je par izvršio napad.

Farook je američki državljanin, rođen u Illinoisu, sin pakistanskih imigranata, dok je Malik rođena u Pakistanu i živjela je u Saudijskoj Arabiji dok se nisu vjenčali, prema Hussamu Ayloushu koji vodi podružnicu za područje Los Angelesa skupine za potporu muslimanima.