TRAGEDIJA

Marokanski imigrant umro od strujnog udara na makedonskoj granici

03.12.2015 u 21:25

Bionic
Reading

Jedan je Marokanac umro od strujnog udara na grčko-makedonskoj granici u četvrtak, drugog dana sukoba između policije i migranata zaustavljenih na grčkoj strani unatrag nekoliko tjedana.

Mladić u dobi od 22 godine prva je smrtno stradala osoba na granici između Grčke i Makedonije, što je potaknulo organizacije za zaštitu ljudskih prava da pozovu obje strane da zajamče sigurnost migrantima, a Grčku da obeća brzo rješenje sadašnje pat-pozicije.

Riječ je o jednom od oko tri tisuće migranata, većinom iz Pakistana, Irana i Maroka, koji su ostali zaustavljeni kod grčkog grada Idomenija kako ne bi prošli u Makedoniju i dalje prema Zapadnoj Europi.

Truplo poginulog Marokanca u plastičnoj su vreći odnijeli bijesni migranti u provjednom maršu, rekao je jedan očevidac.

Nakon nezapamćene poplave pridošlica s Bliskog istoka i iz Afrike u Europu ove godine, balkanske države počele su blokirati prolaz svim migrantima osim onih iz Iraka, Sirije i Afganistana, koje se smatra izbjeglicama koji imaju pravo tražiti azil jer bježe pred ratnim sukobima.

Makedonija je podigla metalnu ogradu kako bi spriječila nekontrolirani ulazak migranata i planira je proširiti na pogranično područje duže od 40 kilometara, koje je 'vrlo rizično', objavio je Reuters, pozivajući se na obavještajni izvor koji nije imenovao.