LJUDSKA PRAVA 'SUSPENDIRANA'

Putin se dosjetio kako zadržati imovinu koju je oteo tajkunima

02.12.2015 u 07:19

Bionic
Reading

Rusija ima pravo ne primjenjivati odluke Europskog suda za ljudska prava (ECHR) ako su one u suprotnosti s ruskim ustavom, prema zakonu koji je u utorak izglasala Duma, u pripremama za odbijanje isplate bivših dioničara skupine Yukos

Zakon su u prvom čitanju usvojila 434 od 438 zastupnika donjeg doma parlamenta. Taj zakon stavlja ruski ustavni sud ispred ECHR-a, pravosudnog tijela Vijeća Europe.

'To je problematično', komentirao je iz Strasbourga Daniel Holtgen, glasnogovornik glavnog tajnika Vijeća Europe, Thorbjorna Jaglanda. On je dodao da današnje izglasavanje još ne predstavlja definitivno usvajanje zakona.

'Taj zakon ne okončava naš konstruktivni dijalog s ruskim vlastima', dodao je preciziravši da će Jagland nastaviti kontaktirati sa zastupnicima Dume.

U srpnju je Vijeće Europe već obznanilo svoje zabrinutosti nakon što je ruski ustavni sud naglasio prvenstvo svojih odluka nad odlukama ECHR-a.

Zakon koji su u utorak potvrdili ruski zastupnici ide u istom smjeru: prema tom tekstu Rusija nije obvezna primijeniti odluke ECRH-a među kojima o isplati 1,9 milijarde eura bivšim dioničarima skupine Yukos, oligarha i protivnika Kremlja Mihaila Hodorkovskog.

Taj zakon treba omogućiti vladi da brani svoja prava ako su odluke neke međunarodne organizacije u suprotnosti s njezinim nacionalnim interesima, objasnio je zastupnik stranke na vlasti Ujedinjena Rusija Vjaćeslav Lisakob i ocijenio odluku ECHR-a "krajnje političkom".