MEDIJACIJSKI PRISTUP

Zadnja Erdoganova nada: Nazarbajev udobrovoljava Putina

30.11.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan dobio je košaricu od ruskog kolege Vladimira Putina unatoč žarkoj želji da se na marginama klimatske konferencije koja je započela danas u Parizu sastanu oči u oči, a neumoljivog ruskog predsjednika nije pokolebala ni inicijativa kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva koji je pokušao posredovati u mogućem rusko-turskom ad hoc bilateralnom susretu kako bi se iznašlo rješenje nakon što Moskva i Ankara prolaze oštru diplomatsku krizu uzrokovanu rušenjem ruskog vojnog zrakoplova u Siriji

Kazahstanski predsjednik Nazarbajev, kako pišu svjetske agencije, prije samog Putinova otkantavanja Erdogana izrazio je nadu kako će obje strane iskoristiti sve moguće mjere za deeskalaciju situacije, o čemu se očitovao na svojim službenim stranicama. Erdogan i Nazarbajev telefonski su razmijenili mišljenja o sirijskoj krizi i incidentu s ruskim avionom Su-24, oborenim na teritoriju Sirije, u blizini tursko-sirijske granice, no Nazarbajevljev medijacijski pristup ostao je tek na pokušaju.


Putinovu nepokolebljivost potvrdio je i njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov koji je još u petak kazao kako predsjednik Rusije zna za Erdoganova priželjkivanja dodajući kako je izgledan tek Putinov kraći sastanak s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Putinova neumoljivost, naime, temelji se na turskoj nepokolebljivosti kada je u pitanju zatražena turska isprika zbog obaranja aviona, iako je turski premijer Ahmet Davutoglu dan ranije izjavio kako Turska želi dobrosusjedske odnose s Rusijom te svim drugim partnerima koji se bore protiv tzv. Islamske države.
 
Davutoglu je najavio kako je Turska spremna Rusiji ustupiti sve informacije o nenamjernom obaranju aviona te da je spremna za dijalog na svim razinama kako bi se u budućnosti izbjegli incidenti dodajući kako se nada da će Moskva preispitati najavljene mjere prema Turskoj koja pak na te mjere neće odgovarati sankcijama. Turski premijer smatra kako pitanje rušenja ruskog aviona treba riješiti racionalno, a njegov stav zauzeo je i Nazarbajev kazavši kako bi Moskva i Ankara trebale oformiti zajedničku komisiju koja bi trebala rasvijetliti sve detalje vezane za rušenje suhoja, a odgovorne kazniti. 'Greške valja priznati, a dugogodišnje veze Rusije i Turske ponovno uspostaviti. Pozivam ruske i turske prijatelje da prihvate ovaj prijedlog', zaključio je Nazarbajev.
Predsjednik Kazahstana, države koju Putin smatra ključnim saveznikom na području središnje Azije, ima više nego dobre gospodarske i vojne odnose s Rusijom koja je podržala nedavno pokrenutu inicijativu Nazarbajeva o ujedinjenju islamskih zemalja u borbi protiv terorizma. Naime, Nazarbajev je na prošlomjesečnom sastanku s Putinom iznio svoj recept za borbu protiv radikalnih islamista formiranjem Međunarodnog foruma Islam protiv terorizma koji je ruski predsjednik podržao bez dileme, dok je pak kazahstanski čelnik podržao ruske akcije u Siriji.

Nazarbajevljev strah od eskalacije sukoba na relaciji Moskva - Ankara nije bez temelja budući da je Kazahstan prošle godine s Turskom i Rusijom potpisao zajedničke energetske i telekomunikacijske trgovinske sporazume u vrijednosti od nekoliko desetaka milijardi dolara, a koji bi produbljenjem krize mogli ostati neostvareni.