ERDOGAN POD PRITISKOM

SAD Turskoj: Dosta je bilo, zatvorite granicu sa Sirijom!

30.11.2015 u 11:23

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države zahtijevaju od Turske da zatvori granicu prema Siriji u dužini od 97 kilometara koja je jedina preostala prijelazna točka za džihadiste Islamske države prema Zapadu. Kompletno zatvaranje granice u dužini od 885 kilometara predstavljalo bi ozbiljan udarac IS-u koji je preko te granice u posljednje tri godine uvezao na desetke tisuća boraca

Washington je jasno dao do znanja Ankari da više neće uvažavati tvrdnje da je nemoguće zatvoriti dio granice sa Sirijom koji još uvijek služi Islamskoj državi. 'Igra se promijenila. Sad je dosta. Granica treba biti zatvorena', rekao je visoki dužnosnik Obamine administracije za The Wall Street Journal opisujući oštru poruku koju je Washington uputio turskoj vladi. 'Ovo je međunarodna prijetnja, dolazi iz Sirije i prolazi turskim teritorijem', dodao je.

SAD procjenjuje da bi za zatvaranje granice na tom dijelu trebalo oko 30.000 turskih vojnika. Promet se odvija dvosmjerno: ne samo da tisuće stranih boraca prolaze kroz Tursku na putu prema IS-u već se tim putem transportira i nafta iz crpilišta pod kontrolom IS-a na sjeveroistoku Sirije u Tursku, čime se teroristička organizacija financira.

Turska se tako našla pod velikim pritiskom iz SAD-a i Rusije, čiji predsjednik Vladimir Putin izravno optužuje Ankaru za pomaganje IS-u i Al Kaidi. Američki zahtjev za zatvaranje dijela turske granice sa Sirijom zapadno od Jarabulusa mogli bi se, ako Turska taj zahtjev ispuni, pokazati štetnijim po IS od pojačanih zračnih napada SAD-a i Francuske, a moguće i Velike Britanije, piše britanski Independent.

Više o toj temi možete pročitati ovdje