U PONOĆ

NSA prekida sveopće telefonsko kontroliranje Amerikanaca

28.11.2015 u 15:38

Bionic
Reading

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) će, sukladno zakonskim odredbama, točno u ponoć prekinuti dosadašnju praksu svakodnevnog pročešljavanja podataka o telefonskim razgovorima milijuna američkih građana i početi koristiti suženije metode ciljanog nadzora

NSA će svoj sveobuhvatni program praćenja prekinuti u subotu u 23.59 po istočnom standardnom vremenu (5.59 u nedjelju po srednjoeuropskom vremenu), a dotad će novi, ograničeniji sustav nadzora već morati biti operativan, najavila je u petak Bijela kuća.

Ta promjena predstavlja dugoočekivanu pobjedu zagovaratelja privatnosti i tehnološkog sektora koji su se snažno protivili neograničenoj kontroli vlasti nad građanima.

Ta mjera, uvjetovana zakonom koji je stupio na snagu prije šest mjeseci, najveće je smanjenje špijunskih ovlasti u Sjedinjenim Američkim Državama od njihovog dramatičnog povećanja nakon napada 11. rujna 2001 i provodi se u trenucima povećanog opreza zbog krvavih terorističkih napada u Parizu 13. studenoga te 2,5 godine nakon što je šokantnu praksu prisluškivanja na svim razinama svijetu otkrio bivši djelatnik NSA Edward Snowden.

Sukladno Zakonu o slobodama, NSA i aencije za provedbu zakona više ne smiju prikupljati podatke o telefonskim pozivima u sklopu napora da otkriju sumnjive aktivnosti. Ti podaci, poznati kao ‘metapodaci’, otkrivaju koje telefonske brojeve građani pozivaju i u koje vrijeme, ali ne i njihov sadržaj.

Agenti će odsad, umjesto toga, morati ishoditi sudski nalog kako bi od teleoperatera zatražilo dopuštenje za kontrolu podataka o pozivima svake pojedinačne osobe ili skupine koje žele nadzirati u razdoblju od najviše pola godine.

‘Zakonom je postignut razborit kompromis koji nam dopušta nastavak zaštite zemlje uz provedbu raznih reformi’, rekao je glasnogovornik NSA Ned Price.
Odbor za reviziju koji je imenovao predsjednik SAD Barack Obama zaključio je da dosadašnji režim nadzora nije postigao ikakav konkretan napredak u borbi protiv terorizma za koji bi bio izričito zaslužan.

Metapodaci koje je NSA prikupila u proteklih pet godina bit će sačuvani do 29. veljače u svrhu ‘očuvanja cjelovitosti podataka’, objavila je Bijela kuća, nakon čega će agencija obrisati sve podatke iz prošlosti.