ODLUKA U STRASBOURGU

Sud podržao francusku zabranu nošenja marame

26.11.2015 u 14:55

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu u četvrtak je podupro odluku francuskog suda da muslimanskoj socijalnoj radnici ne produlji ugovor o radu zbog nošenja vela na radnom mjestu u javnoj ustanovi

Francuski sudovi presudili su da nošenjem vela na javnom mjestu socijalna radnica u bolnici "napadno pokazuje svoju vjeru što je nespojivo s neutralnošću na koju se obvezuju zaposlenici javnih služba u obavljanju svoje dužnosti".

Francuska je više puta pokušavala ograničiti nošenje vela i drugih vjerskih simbola kako bi očuvala obilježja sekularne države čime je izazivala oštro protivljenje osoba suprotnog mišljenja.

ESLJP je zaključio da francuske vlasti mogu zalaziti u područje ustavom zajamčenih sloboda na izražavanje vjerske pripadnosti radi očuvanja ustavnog načela sekularizma.
Smatra se da Francuska ima najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Europi.

Sud je presudio u slučaju Christiane Ebrahimian koja je ustavnom sudu u Parizu 2001., tužila poslodavca jer je odlučio ne produljiti njezin ugovor o radu. Predmet je u konačnici završio na Europskom sudu za ljudska prava koji je ustanova Vijeća Europe i njegova nadležnost je iznad sudova 47 zemalja članica VE.