RUSKI VELEPOSLANIK U RH

Azimov: Uklonit ćemo ISIL iz Sirije za nekoliko mjeseci

26.11.2015 u 09:39

Bionic
Reading

Rusija će za nekoliko mjeseci ukloniti ISIL iz Sirije, a rušenje ruskog zrakoplova je unaprijed dogovorena izdaja – 'ne znam je li Turska koordinirala neprijateljski napad s NATO-om i SAD-om, bit će ozbiljnih posljedica, ekonomski i politički gledano', kazao je veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov gostujući u emisiji N1 televizije Novi dan, a govoreći o regiji poručio je da su interesi Rusije mir i stabilnost te pozdravlja ulogu koju Hrvatska ima u tome

Rusija se bori protiv ISIL-a, ne sirijske oslobodilačke armije, odnosno umjerene opozicije, istaknuo je Azimov gostujući u emisiji N1 televizije Novi dan: 'Pitajte i naše američke kolege gdje su trening kampovi ISIL-a, a mi nećemo napasti umjerene snage. Napast ćemo ISIL svim sredstvima. Oni nam u tome ne pomažu. Bashar al-Assad je legalno odabrani predsjednik, ne želimo da se u Siriji dogodi ono što se dogodilo u Iraku. Podupiremo Assada jer nam jedini pomaže tamo u borbi protiv ISIL-a. Doći će trenutak kada ćemo moći promicati izbore i ostale političke procese, ali nam je potrebna država u Siriji, i on ju sad predstavlja. Mi se borimo isključivo protiv ISIL-a'.

Ruski veleposlanik smatra da bi možda trebalo zatvoriti i granicu s Turcima kako migranti više ne bi dolazili u Europu, a u Siriju kopnenu vojsku Rusija ne misli slati: 'Vjerujem da ćemo problem moći riješiti našim učinkovitim zračnim napadima. 40 posto vojnog arsenala smo već uništili, za nekoliko mjeseci ćemo ukloniti ISIL iz Sirije, no istovremeno postoje i operacije koje vodi sirijska vojska. Postoji mnogo terorista i ekstremista na granici Sirije i Turske, gdje se nedavno desila nesreća s ruskim avionom. Ima 20.000 terorista tamo. U toj regiji ima i mnogo ruske vojske iz Kavkaza, i nakon što smo oslobodili našeg drugog kopilota, nastojat ćemo uništiti sve teroriste na tom dijelu između Sirije i Turske i neće biti šanse da nezakonito prodaju gorivo Turskoj'.

Što se tiče turskog rušenja ruskog zrakoplova, Azimov je rekao: 'Nismo očekivali reakciju Turske i to nakon bombardiranja ISIL-a. Imamo dokaze da naš avion nije prekršio zakon i to je izdaja od našeg turskog partnera. Oni su to planirali i to je bilo dogovoreno jer su znali kad će se naš avion vraćati iz bitke. Prije nije bilo opasnosti, a zašto su to učinili? Ima ruska poslovica - izgleda da su nam pucali u leđa, ali su si istovremeno pucali u noge. Bit će ozbiljnih posljedica, ekonomski i politički gledano. Sada već Rusi ne žele kao turisti u Tursku. Prije ih je dolazilo pet milijuna, danas toga neće biti. Nećemo prekinuti pregovore s njima, i dalje ćemo im pomoći u izgradnji elektrana, no pokušat ćemo utjecati ekonomskim odnosima na njih. Turska je dobila poziciju, oni su nam prodavali hranu i ostalo što su nam europskim sankcijama zabranili u EU'.

'Turski vođe se nisu niti ispričali, a mi imamo poštovanje prema turskom narodu, no bit će negativnih posljedica na naš odnos s voditeljima Turskoj. Ministri su već otkazali odlazak tamo. Ne znam je li Turska koordinirala neprijateljski napad s NATO-om i SAD-om. F16 je američki avion, trebali su nas upozoriti na napad, koji je obavljen je na teritoriju Sirije. Turska je često ulazila u taj prostor, no mi nismo ništa učinili', rekao je Azimov.

'Sada ćemo pokrenuti sustav S400, protiv zračnog naoružanja, nitko ga nema, ni NATO ni SAD. Ne želimo nikakve eskalacije, no mislim da ćemo morati izvući nužne zaključke i da ćemo moći riješiti ovaj nesporazum s Turcima. No dođe li do još kakvog napada s turske strane, vrlo ćemo snažno odgovoriti. Ono što je Turska učinila je borba protiv antiterorističke koalicije. Nato i SAD su trebali upozoriti i Tursku da takvo što ne učine. No, postoje mnogi interesi vezani za uvoz ilegalnog goriva od strane terorista u Turskoj, sada smo to uništili, ne samo infrastrukturu nego i rezervoare ISIL-a, tako da ne mogu dobiti financijska sredstva prodajom tog goriva po niskim cijenama', upozorio je Azimov.

Govoreći o ovoj regiji, ustvrdio je da je 'natjecanje između supersila završeno. Sve vanjske sile moraju pomagati regionalnim liderima u dovođenju stabilnosti. Ne želimo se natjecati ni s kim na Balkanu, no Rusija i Sovjetski savez su uvijek imali utjecaj na ovu regiju. Kazao je kako žele da zemlje u regiji riješe sve svoje bilateralne probleme i da napreduju u političkom i trgovinskom kontekstu, a iako NATO igra vrlo važnu ulogu ona istovremeno mora biti minimalna u postupku dovođenja svih zemalja regije u njihovom zbližavanju.

Upitan smatra li Rusija opasnošću da se ovdje otvori baza od strana članica NATO-a, Azimov je odgovorio: 'Ne mislimo da je ovdje potrebna vojna baza jer ne postoji nikakva opasnost od Rusije. Ne razumijemo zašto NATO lansira taj program u Europi, prije su primjerice govorili da postoji opasnost od Irana. Rusija nije opasnost ni NATO-u ni Europi. Ova uloga NATO-a na Balkanu neće promovirati mir i stabilnost regije, ozbiljno mislimo da ne postoji potreba da se ovdje otvaraju vojne baze. Trebalo bi poticati mir stabilnost među zemljama na Balkanu'.

'Ne natječemo se za sferu interesa u ovom dijelu svijeta, Hladni rat je završio. Mi smo uvijek pomagali Balkanu, i ne mislimo da postoji prijetnja s ruske strane. Nasuprot, Rusija je spremna igrati konstruktivnu ulogu, voljeli bismo surađivati s SAD-om, no mi smo isključivo za mir i stabilnost u regiji. Imamo tradicionalno odlične odnose sa Srbijom no istovremeno i sa svima drugima u regiji, kao i s Hrvatskom. Tijekom Drugog svjetskog rata nije Amerika, već je Hrvatska spasila Hrvatsku od fašizma, i danas slavimo 74. godišnjicu slavne bitke, kada je tisuće ruskih vojnika umrlo za oslobođenje Jugoslavije u to vrijeme. Ponavljam, ne želimo se natjecati s SAD-om. Zemlje u regiji moraju odlučiti tko su njihovi partneri, i dalje ćemo pomagati ovoj regiji, financijski i politički, ali i u rješavanju bilateralnih problema među zemljama u regiji. No, mislim da ovo jačanje interesa SAD-a više nije važno. Moramo gledati u budućnost, i imati strateške odnose s SAD- om i EU.

Iako je svjestan da postoje ekstremisti u nekom dijelu Balkana, Azimov smatra da ovdje nema globalne opasnosti, a ističe kako Rusija ima vodeću ulogu u borbi protiv terorizma: 'Pokazali smo se učinkovito u borbi protiv terorizma u Siriji. Tijekom dva mjeseca Rusi su u zračnim napadima učinili više nego njihovi saveznici godinama. Zahvaljujući ruskim zračnim napadima uništili smo gotovo 40 posto zaliha oružja ISIL-a. Želimo punu suradnju s SAD-om u borbi protiv terorizma. No, Rusija je spasila svijet od fašizma, Rusi su oslobodili Europu, ne Amerikanci, nego Sovjetski savez, i 27 milijuna Sovjeta je poginulo u 2. svjetskom ratu, a i danas oslobađamo čovječanstvo i Europu od terorista i nastavit ćemo to činiti. Nećemo napustiti Rusiju prije nego obavimo taj zadatak. Ne želimo da migranti iz nekih zemalja promiču nestabilnost'.