SLOVENSKI MEDIJI

'Integracija u EU pravi put za uvijek nemirni Balkan'

26.11.2015 u 11:14

Bionic
Reading

Zagrebački sastanak lidera jugoistočne Europe ukazuje na to da je integracija u EU prava budućnost tradicionalno nemirnog Balkana na kojemu se križaju interesi velikih, ali i na to da za mir i stabilnost, osobito u sadašnjim kriznim vremenima u Europi i svijetu, više moraju napraviti same zemlje na tom području, ističu u četvrtak u komentarima slovenski mediji

Ljubljansko 'Delo' piše kako se je ponovo pokazalo da je 'budućnost zapadnog Balkana u Europskoj uniji', što podržavaju EU i SAD.

No, upravo je nazočnost američkog potpredsjednika Joea Bidena i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska na skupu pokazala da suradnja na pitanjima sigurnosti mora ostati visoko na agendi i da mir nije stabilan, navodi slovenski list.

'Istodobna nazočnost tako visokih predstavnika EU-a i SAD-a na skupu zapravo je priznanje da je taj prostor još uvijek potencijalno nestabilan', navodi 'Delo'.

Za promjenu takvog stanja potrebno više suradnje i rješavanja sigurnosnih pitanja među samim državama, a to ne mogu riješiti deklaracije, upozorava list.

'Hoće li sve ostati na zajedničkoj fotografiji i protokolarnim osmjesima i rukovanjima ili će sudionici napraviti nešto više da regija u kojoj države za svoje probleme najradije okrivljuju druge, to ostaje da se vidi', upozorava komentator.

Ulazak u NATO slobodan izbor

Mediji u susjednoj državi, koja je od 2004. godine članica EU-a i NATO saveza, ističu i izjavu američkog potpredsjednika, koji je na završetku skupa rekao da za države na ovom području ostaju otvorena i vrata NATO saveza.

'No, zanimljiv je ton izjave na završetku skupa, prema kojoj je potrebna nova energija za širenje NATO saveza 'na one koji to žele'. Time je omogućeno da završnu izjavu potpiše i Srbija, koja ne želi u NATO', navodi list.

'Dnevnik' podsjeća da je slovenski predsjednik Pahor u pripremi za summit predlagao sličnu formulaciju prema kojoj članstvo u NATO savezu mora biti izbor svake od pojedinih država koje se na to odluče, pa ih druge države na članstvo ne bi trebale prisiljavati niti od njega odvraćati.

Ljubljanski list ističe i izjavu hrvatske predsjendice Kolinde Grabar Kitarović da su stabilnost Europe i stabilnost njena jugoistoka jako povezani te da regija zato treba 'jake partnere', a upozorava i na to da, kad je riječ o sigurnosti Balkana, valja imati u vidu njegov strateški položaj "gdje se križaju interesi Istoka i Zapada'.

'Moguća radikalizacija i prisutnost ekstremističkih skupina posebno zabrinjavaju SAD pa je Bidenov posjet predstavljao i jednu vrstu protuutega pokušajima Rusije i Turske da se još više usidre na Balkanu', navodi list.

Na utjecaj velikih igrača u regiji osvrće se, povodom summita u Zagrebu, u svom komentaru i mariborski list 'Večer'.

U zaključni dokument unesena je rečenica da svaka država za sebe treba potražiti svoju orijentaciju na planu sigurnosti i obrane, navodi mariborski list, te dodaje da to praktično znači da Srbiju nitko neće tjerati u NATO te da Srbija neće ometati druge države u regiji u njihovoj kandidaturi i potencijalnom članstvu, ako se za to same odluče.

Odmjeravanje snaga SAD-a i Rusije

Naravno, takva formulacija neće razriješiti dilemu koju će u pogledu sigurnosnog usmjerenja imati BiH, a kakvu je već imala Crna Gora, navodi list.

'Večer' navodi da se takvi sporovi zapravo uvijek generiraju negdje izvan Balkana pa su sadašnje dileme oko članstva u NATO savezu, s kojima se susreću neke države, zapravo stvar strateškog odmjeravanja snaga između SAD-a i Rusije.