SNAGE SIGURNOSTI

Gotovo 11.000 policajaca brine za sigurnost COP21 u Parizu

25.11.2015 u 12:13

Bionic
Reading

Francuske vlasti angažirale su gotovo 11.000 policajaca za osiguranje konferencije UN-a o klimi (COP21) koja u ponedjeljak počinje u Parizu, malo više od dva tjedna nakon napada u glavnom gradu Francuske

Približno 8000 policajaca i žandara raspoređeno je na granicama zemlje, a njih 2800 osiguravat će mjesto događaja u Bourgetu, sjeverno od Pariza, kazao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Ukupno 147 šefova država i vlada očekuje se 30. studenoga na otvaranju COP21 koji bi trebao zaključiti univerzalni sporazum protiv globalnog zatopljenja, a među njima je američki predsjednik Barack Obama.

S obzirom na broj visokih državnika radi se o jednoj od najvažnijih diplomatskih konferencija ikada organiziranih izvan općih skupština UN-a u New Yorku, ističu u Parizu.

'U kontekstu visoke razine opasnosti, uspjeh COP21 ovisi o optimalnom osiguranju takvog skupa', izjavio je Bernard Cazeneuve na konferenciji za tisak.

Ukupno 120.000 policajaca, žandara i vojnika raspoređeno je 'na cjelokupnom francuskom teritoriju' nakon džihadističkih napada 13. studenoga.

U okviru izvanrednog stanja uvedenog nakon napada, francuska vlada zabranila je u glavnom gradu održavanje velikog prosvjeda za klimu prvotno predviđena za nedjelju, uoči otvaranja COP21.