SIRIJSKA DRAMA

NATO podržava Tursku, Rusi traže svoje pilote

24.11.2015 u 22:53

Bionic
Reading

NATO je u utorak izrazio solidarnost s Turskom nakon što su njezine snage oborile ruski vojni zrakoplov te pozvao Ankaru i Moskvu da rade na smanjenju napetosti. Jedan ruski pilot ubijen je, a za drugim se još traga nakon što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov u Siriji, objavila je u utorak ruska vojska, prenose agencije.

"Kao što smo više jasno rekli, mi smo solidarni s Turskom i podržavamo teritorijalni integritet naše saveznice u NATO-u, Turske. Ranije sam izražavao zabrinutost zbog implikacija vojnih akcija Ruske Federacije u blizini granica NATO-a", izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon izvanrednog sastanka Svjernoatlanskog vijeća na razini veleposlanika.

Stoltenberg je pozvao na Ankaru i Moskvu na smirivanje napetosti. "Diplomacija i deeskalacija su važni za rješevanje ove situacije", rekao je.
Sjevernoatlantsko vijeće se sastalo na zahtjev Turske, koja je željela upoznati saveznike s današnjim incidentom. Turski vojni zrakoplov srušio je u utorak ruski zrakoplov u blizini tursko-sirijske granice.

Rusija: Jedan pilot ubijen, za drugim se traga

Piloti su se katapultirali nad sirijskim teritorijem, pri čemu je jedan ubijen vatrom sa zemlje, rekao je načelnik glavnog stožera Sergej Rudskoj.
Potraga i akcija spašavanja u kojoj sudjeluju dva helikoptera MI-8 je u tijeku, dodao je.

Sirijski pobunjenici tvrde da su ubili oba pilota, a neimenovani dužnosnici turske vlade kažu da su obojica možda još živa i da rade na njihovu oslobađanju.
Rusko ministarstvo obrane također je suspendiralo sve vojne kontakte s Turskom, a ruski ratni brodovi rasporedit će se u vodama uz zapadnu sirijsku pokrajinu Latakiju, prenijele su agencije.