LOŠ DAN ZA RUSE

Sirijski pobunjenici američkom raketom raznijeli ruski helikopter

24.11.2015 u 16:21

Bionic
Reading

Sirijski pobunjenici iz redova Slobodne sirijske vojske pogodili su danas poslijepodne ruski spasilački helikopter koji je pretraživao teren u blizini sirijsko-turske granice kako bi pronašao dvojicu pilota koje su ranije istog dana srušili turski lovci F-16, prenose sve svjetske novinske agencije

Prema dostupnim informacijama, spasilački helikopter pogođen je hicima iz vođene protuoklopne rakete tipa BMG-71 TOW američke proizvodnje koju su ispalili pripadnici Slobodne sirijske vojske koji djeluju u priobalnom području.

Pogođeni helikopter je, pak, prinudno sletio nedaleko od zračne luke u Latakiji koju su režimske snage dale na korištenje ruskom ekspedicijskom korpusu. Pojavile su se i snimke na kojima se vidi kako pobunjenici vođenom protutenkovskom raketom pogađaju i uništavaju helikopter koji je sletio na proplanak.


Prema ranijim izvješćima, područje na kojem se srušio ranije pogođeni ruski jurišni zrakoplov Su-24 čitavo poslijepodne nadlijetali su ruski spasilački helikopteri u potrazi za pilotima koji su se katapultirali.

Inače, uporaba protuoklopnih raketa BMG-71 TOW u redovima sirijskih pobunjenika porasla je za gotovo 800 posto otkad su se u sukob u Siriji u rujnu umiješali Rusi. Pobunjenici su taj protuoklopni sustav dosad uglavnom koristili kako bi uništavali tenkove i ostala oklopna vozila u sastavu regularne vojske pod zapovjedništvom Bašara al-Asada.

Pretpostavlja se da se američki protuoklopni sustav našao u rukama pobunjenika Slobodne sirijske vojske preko tajnih kanala iz Saudijske Arabije koja je donirala čak 500 komada tog ubojitog oružja.