RUŠENJE RUSKOG AVIONA

Putin: Pomagači terorista zabili su nam nož u leđa

24.11.2015 u 15:17

Bionic
Reading

Turski zrakoplovi oborili su ruski zrakoplov koji je iz smjera Sirije ušao u njihov zračni prostor, objavilo je tursko ministarstvo obrane. Iz ruskog ministarstva obrane odmah su potvrdili da je oboren njihov bombarder Su-24 dok je letio na visini od 6000 metara i to u zračnom prostoru Sirije, time demantiravši Turke da je povrijeđen njihov zračni prostor. Ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju naciji izjavio je da je zrakoplov srušen četiri kilometra unutar sirijskog teritorija, i da ovaj čin predstavlja 'nož u leđa koji su nam zabili pomagači terorista'. Istovremeno, turski premijer Ahmet Davutoglu inzistira na tome da je Turska imala pravo reagirati na kršenje svog zračnog prostora

'Ovaj događaj nema veze s uobičajenom borbom protiv terorizma. Ne mogu ga opisati drukčije nego kao nož u leđa koji su nam zabili pomagači terorista. Naš zrakoplov je srušen raketom zrak-zrak iz turskog zrakoplova F-16. Pao je na sirijski teritorij, četiri kilometra od Turske. Niti naši piloti niti naša letjelica nisu prijetili teritoriji Turske. Borili smo se protiv terorista s područja Latakije, gdje su pretežno locirani militanti koji su došli s ruskog teritorija. Naš zadatak je bio da spriječimo njihov povratak. Znakovito je da su se Turci odmah obratili partnerima iz NATO-a, kao da smo mi srušili njihov zrakoplov, a ne oni naš. Žele li možda natjerati NATO da služi Islamskoj državi? Analizirat ćemo sve aspekte današnjeg događaja, koji će imati značajne posljedice za sve, pa tako i za rusko-turske odnose. Nikad nećemo dozvoliti da se ovakav zločin ponovi', rekao je Putin u obraćanju javnosti, prije susreta s jordanskim kraljem u Sočiju.

Iz ureda turskog predsjednika je objavljeno, prenosi Conflict News, da je sporni zrakoplov povrijedio turski zračni prostor 10 puta u deset minuta. Srušila su ga dva turska lovca F-16. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je izjavio da se radi o preozbiljnom incidentu da bi se brzalo s zaključcima.   

Oba pilota su se katapultirala iz pogođenog zrakoplova. Rusija je na područje koje kontroliraju razne pobunjeničke frakcije u Siriji poslala helikopter koji traga za pilotima. Prema posljednjim informacijama jedan ruski pilot je mrtav, dok su drugoga zarobili turkmenski pobunjenici u Siriji. AFP javlja da je NATO u stalnoj vezi s Turskom nakon što je jutros srušen ruski zrakoplov, a sazvan je i hitni sastanak u 17 sati na zahtjev Turske. Također, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkazao je ranije dogovoreni službeni put u Ankaru. Turska je službeno objavila da rušenje zrakoplova nije usmjereno protiv ni jedne zemlje nego je u pitanju čin obrane teritorijalnog suvereniteta.

RTL Autor: RTL


Video: Reuters

Više TV postaja emitiralo je prizore pada zapaljena vojnog zrakoplova u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay. Turski vojni dužnosnik potvrdio je za Reuters da je zrakoplov turskih vojnih snaga F-16 srušio neidentificirani borbeni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor nedaleko od sirijske granice. Dužnosnik je dodao da je zrakoplov ignorirao upozorenja.

Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o 'razvoju događaja na sirijskoj granici' konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenose turski mediji. Novinska agencija Anadolu objavila je snimke na kojima se vidi da su se dvojica pilota uspjela katapultirati iz srušenog zrakoplova.

Turska je ranije srušila sirijski borbeni zrakoplov, helikopter i dron nakon sličnih slučajeva ulazaka u zračni prostor Turske.

Tako stroga pravila usvojena su nakon što je sirijska vojska 2012. srušila turski izviđački zrakoplov F-4 kad se približio sirijskoj obali.