SPECIJALCI U AKCIJI

Odsječen centar Bruxellesa, grad nadlijeću helikopteri

22.11.2015 u 20:47

Bionic
Reading

Policija je zatvorila nekoliko ulica u centru Bruxellesa, a još nije jasno je li u pitanju teroristička prijetnja ili su u potrazi za Salahom Abdeslamom, jednim od osumnjičenika za napade u Parizu. Svjedoci putem Twittera javljaju da vojnici evakuiraju Grand Place, središnji trg s Gradskom vijećnicom, koji je ujedno i najveća turistička atrakcija. Policija je zatražila od medija da ne prenose pojedinosti operacije

Stanovnicima područja koje je policija zatvorila rečeno je da ne prilaze prozorima svojih stanova. Na ulicama su raspoređeni brojni teško naoružani policajci i vojnici, a grad nadlijeću helikopteri.

Istovremeno, Belgija je u nedjelju odlučila zadržati razinu uzbune u Bruxellesu na najvišoj mogućoj razini zbog mogućnosti terorističkih napada, zbog čega ni u ponedjeljak neće prometovati podzemna željeznica, a sve škole u Bruxellesu bit će zatvorene, izjavio je belgijski premijer Charles Michel.

'Pribojavamo se napada poput onih u Parizu, što znači da bi neki pojedinci mogli izvesti napade u Bruxellesu na više mjesta i u isto vrijeme', izjavio je premijer Michel nakon sastanka nacionalnog Vijeća sigurnosti.

Belgijske vlasti su ovaj vikend na području Bruxellesa uvele 4. najviši stupanj uzbune, dok u ostatku zemlje opasnost ostaje na tri na ljestvici od četiri.

U subotu i nedjelju stanice podzemne željeznice bile su zatvorene, kao i trgovački centri i većina trgovina i barova u centru grada. Michel je ponovio da 'postoje indikacije da bi ciljevi napada mogli biti šoping-centri i ulice s većom koncentracijom trgovina'.

Kao posljedica odluke da se produlji podizanje uzbune na najvišu moguću razinu, škole i fakulteti u Bruxellesu ostat će zatvoreni u ponedjeljak, dok će jaslice raditi kako bi se roditeljima omogućio odlazak na posao. Također ostaju zatvoreni metro i dijelovi tramvajskih linija koji idu ispod zemlje.

Situacija će ponovno biti razmotrena u ponedjeljak popodne, rekao je Michel.