PRUDSKI SPORAZUM

Silajdžić: BiH se želi podjeliti na tri djela

24.12.2008 u 16:43

Bionic
Reading

Bošnjački član Predsjedništva BIH Haris Silajdžić koji je i predsjednik Stranke za BiH optužio je u srijedu trojicu političkih lidera da kroz Prudski sporazum podjelom entiteta Federacije nastoje stvoriti hrvatski entitet

'Protiv onih koji bi i danas rastakali temelje, pretvaranjem države u zajednicu entiteta, što i jest krajnji cilj pokušaj nametanja tzv. Prudskog sporazuma, Stranka za BiH će se boriti odlučno, svim demokratskim sredstvima. Njihov cilj je podijeliti Federaciju i stvoriti treći entitet na području s većinskim hrvatskim stanovništvom", rekao je Silajdžić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Bošnjački član državnoga vrha je dodao kako čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik ideju o podjeli Federacije BiH nastoje nametnuti i u razgovorima izvan Bosne i Hercegovine. Zamjerio je što je političkim čelnicima najsnažnije hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a i SDA neupitan opstanak Republike Srpska.

"Za tu trojku ovakva RS je neupitna. Razgovara se o FBiH", rekao je Silajdžić.

Prema njegovim riječima kroz Prudski sporazum se realizira projekt Slobodana Miloševića koji je u Daytonu insistirao da državna imovina pripadne entitetima, a ne državi.

"Sada se u Prudskom sporazumu ponavlja taj ultimatum i radi se na tome da se taj Miloševićev zahtjev ostvari sada", tvrdi Silajdžić.

Europska komisija i američka administracija snažno su poduprli dogovor trojice političara postignut 8. studenog u Prudu kod Odžaka čime bi se trebali deblokirati ključni reformski procesi u BIH na putu prema EU, prije svega reforma Ustava.