OMEROVIĆ JE 'TEKFIRIJA'

Ubojstvo vojnika u Sarajevu: Sve upućuje na terorizam

19.11.2015 u 11:16

Bionic
Reading

Istragu u ubojstvu dvojice vojnika u Sarajevu preuzelo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine jer postoje naznake kako bi se u ovom slučaju moglo raditi o kaznenom djelu terorizma, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik tog tužiteljstva Boris Grubešić

Državno tužiteljstvo, u čijoj je ovlasti procesuiranje najtežih kaznenih djela, slučaj ubojstva dvojice pripadnika oružanih snaga BiH preuzelo je od Županijskog tužiteljstva u Sarajevu koje je istragu započelo odmah nakon napada počinjenog u srijedu navečer.

Napadač, koji je identificiran kao Enes Omeragić (34), upao je u jednu kladionicu u sarajevskom predgrađu Rajlovac i tamo pucajući iz strojnice ubio vojnike Armina Salkića (26) i Nedeljka Radića (34).

Ubojica je nakon napada pobjegao, no policija ga je locirala i opkolila u kući u naselju Sokolje gdje je i živio, a Omeragić se, suočen s neizbježnim uhićenjem, nešto prije ponoći raznio bombom koju je aktivirao u kući.

O motivima napadača i dalje se tek nagađa, a među različitim verzijama je i ona kako je u posljednje vrijeme postao blizak radikalnim islamistima pa se pretpostavlja da je napad bio teroristički čin.

Tužiteljstvu BiH pomaže Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), čija je glasnogovornica Kristina Jozić također potvrdila kako je moguća teroristička pozadina napada u središtu pozornosti istražitelja.

'Napad na dvojicu vojnika u Rajlovcu ima elemente terorističkog djela', kazala je Jozić.

Zamjenik ministrice obrane BiH Emir Suljagić u četvrtak je ustvrdio kako je jasno da je ubojica Enes Omeragić za metu imao baš vojnike te kako se iz toga može i zaključiti da je riječ o terorizmu.

'Sve je izvjesnije kako je riječ o terorističkom napadu', kazao je Suljagić za BH radio 1.

Dodao je i kako je 'sasvim izvjesno' da je Omeragić povezan s osobama radikalnih vjerskih odnosno tekfirijskih uvjerenja.

Dokaz da je u pozadini svega terorizam Suljagić vidi i u činjenici da je na mjestu na kojemu je počinjen napad bilo i drugih osoba, no Omeragić je za mete izabrao baš vojnike u odorama oružanih snaga BiH.

Nekoliko očevidaca zločina kojega je Omeragić počio ubivši vojnike Amina Salkića (26) i Nedeljka Radića (34) posvjedočilo je novinarima kako je napadač, koji se raznio bombom nakon što ga je policija pronašla u kući u kojoj se skrivao, odijevanjem i ponašanjem odavao dojam osobe bliske radikalnim islamistima.

'Dnevni avaz' u četvrtak prenosi izjave neimenovanih stanovnika naselja Sokolje, u kojemu je Omeragić živio, koji tvrde kako se on u posljednje vrijeme družio s osobama arapskog podrijetla koje su se tamo doselile te kako je upravo tada počeo mijenjati ponašanje.

Tekfirije u koje je Suljagić svrstao ubojicu Omeragića predstavljaju struja radikalnog islamizma odnosno vehabizma, a većinu drugih muslimana optužuju za idolopoklonstvo. Njihovo je tumačenje kako je dopušteno ubiti svakoga onoga tko se protivi njihovu tumačenju islama.
Sljedbenici te otpadničke struje u islamu u Siriji ratuju kao ogranak Al-Kaide i često posežu za brutalnim ubojstvima neistomišljenika.

Profesor sigurnosnih studija na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu Vlado Azinović, vrstan poznavatelj islamskog radikalizma, u četvrtak je ipak bio krajnje oprezan u komentiranju ubojstva dvojice vojnika.

'Ništa se ne može kazati prije nego što istraga bude dovršena. Što je sve motiviralo Omeragića da ubije dvojicu vojnika u jednoj kladionici za sada nije jasno nikome pa ni policiji. Oni sada utvrđuju činjenice, razgovaraju sa svjedocima i sklapaju kockice kompliciranog mozaika. Dok se to ne dogodi, nemaju smisla nikakve preuranjene  ocjene', kazao je Azinović Hini.

Istaknuo je kako je sada najvažnije da se ta istraga što prije okonča jer će u protivnom slijediti sve više nagađanja koja samo potiču uznemirnost ionako prisutnu od prošlotjednih terorističkih napada u Parizu.