SLAMKA OČAJNIKA

Čelnici američkih tajnih službi za napade u Parizu optužuju - Snowdena

18.11.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Nedugo nakon terorističkih napada u Parizu vodeći čelnici američke obavještajne službe putem zapadnih srednjostrujaških medija nisu propustili priliku za nedavnu tragediju izravno optužiti zviždača Edwarda Snowdena, omiljenog žrtvenog jarca kada je dovedena u pitanje američka nacionalna sigurnost

Iako su u zbrci koja je uslijedila nakon napada prošlog petka francuski dužnosnici u prvi mah očajnički tražili odgovore tko stoji iza napada, njihovi američki kolege nisu propustili usmjeriti krivnju na već otprije progonjenog pojedinca, u ovom slučaju Snowdena koji je kao bivši zaposlenik CIA-e i Nacionalne službe sigurnosti (NSA) predočio javnosti čitav niz tajnih dokumenata koji du dokazali postojanje čitavog sustava tajnih projekata nadziranja.


Medijsko označavanje Snowdena kao izdajnika i uzročnika slabljenja zapadnih obavještajnih napora snažno je odjeknulo u svjetskoj javnosti, osobito nakon što je bivši šef CIA-e James Woolsey u sinoćnjem razgovoru za televizijsku kuću MSNBC ustvrdio kako je taj zviždač okrvavio ruke smatrajući ga podjednako odgovorim za smrt 129 ljudi kao i teroriste tzv. Islamske države.
 
Ništa manje umjereniji u optužbama od Woolseyja nisu bili ni ostali šefovi američkih obavještajnih zajednica, posebno Matthew Olsen, bivši ravnatelj Nacionalnog protuterorističkog središta (NCTS) koji je za Yahoo News kazao kako 'nema sumnje da je razotkrivanje tajnih podataka dovelo do slabljenja obavještajnog pogona i stvorilo situaciju u kojoj se gubi nadzor nad teroristima'.

Nick Rasmussen, sadašnji ravnatelj NCTS-a, samog srca američke obavještajne zajednice također nije propustio zaključiti kako krivnju za napade u Parizu izravno snose 'oni koji objavljuju tajne podatke i objašnjavaju tehnike prikupljanja obavještajnih podataka'.
 
Postoje i sasvim suprotna mišljenja pa je tako Glenn Greenwald za Intercept, internetsku platformu koja objavljuje tajne dokumente, naglasio kako su optužbe vrha američke obavještajne zajednice na račun Snowdena potpuna besmislica. Greenwald je pritom podsjetio na niz terorističkih napada koji su se dogodili prije no što je Snowden prozviždao nabrojivši pritom napade na Baliju 2002., Madridu 2004., Londonu godinu dana kasnije, Mumbaiju 2008. te u Bostonu 2013. godine.

Ovaj američki odvjetnik te glasni zagovarač ljudskih prava istaknuo je kako su teroristi, desetljećima ranije od Snowdenova otkrivanja Washingtonova špijuniranja vlastitih državljana, znali kako izbjeći telekomunikaciju putem telefona ili interneta.

'Ovo je primjer u kojem jasno vidimo kako tvorci propaganda ne mogu kontrolirati svoju priču. Ključni zaključak vrha američke obavještajne zajednice jest taj da teroristi do pojave Snowdena nisu znali kako izbjeći prisluškivanje, nadzor putem interneta ili pak kako u međusobnoj komunikaciji koristiti enkripciju. Tek danas, očito uz pomoć Snowdena, znaju se služiti kompleksnim tehnikama kako bi izbjegli elektronsko nadgledanje', ironično je dometnuo Greenwald.

Da je Greenwald u pravu kada ističe da su teroristi upoznati sa sofisticiranim tehnikama mnogo prije nego što se Snowden udomaćio kao žrtveni jarac, kazuje i priopćenje šefova Nacionalne službe sigurnosti iz 2001. u kojem se žale kako se Al Kaida služi sofisticiranim metodama komunikacije putem interneta te tehnikom enkripcije čiji je sadržaj tajnim službama ostao nečitak. I prije samog 11. rujna FBI je obaviješten o tome kako se određene terorističke skupine koriste naprednim metodama šifriranja.

'Nevidljivi spektar enkripcije koja je u tolikoj mjeri robusna i virtualno nemoguća za iščitavanje jedan je od najzahtjevnijih problema s kojima se već susreću naše tajne službe, a on će se svakako i nadalje sofisticirati', izjavio je još 1997. ravnatelj FBI-ja Louis Freeh na saslušanju pred Senatskim odborom za pravosuđe. Drugim riječima, teroristima Snowden ni u kojem slučaju nije bio potreban kako bi ih upozorio na napore Zapada u njihovu razotkrivanju.

Greenwald smatra kako će američka vlada vrlo skoro simpatizerima terorista proglasiti i svoje dugogodišnje partnere u sustavu nadziranja, osobito tvrtke poput Applea i Googlea koji su omogućili korisnicima privatnost na internetu putem sustava enkripcije.

Neefikasnost tajnih službi o ranom otkrivanju terorista Greenwald vidi i kroz niz njihovih propusta, osobito kada je riječ o francuskoj tajnoj službi, Generalnoj upravi za vanjsku sigurnost (DGSE) za koju je potvrđeno kako je otprije nadzirala jednog od napadača od prošlog petka te trojicu napadača na redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo u siječnju ove godine.

'Kada naprave kardinalan propust u služb, a zbog toga stradaju nevini, prirodno je da će okriviti druge. Okriviti Snowdena dopušta Zapadu izbjegavanja ključnih pitanja tko doista financira ISIL, ali i izbjegavanje odgovornosti u nastanku terorističkih skupina koje su niknule kao gljive poput kiše nakon neuspješne destabilizacije Iraka nakon američke invazije. Optužiti zviždače, novinare ili tvrtke stvarno je očajnički potez. Ali da ste na mjestu američkih tajnih službi, ne biste li učinili to isto', zaključio je Greenwald.