DRAMA U LIBIJI

Sudbina otetih Srba nepoznata, veleposlanik povezan s otmičarima prodavao vize?

12.11.2015 u 22:15

Bionic
Reading

Dvoje otetih službenika srbijanskog veleposlanstva u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić, nalaze se u kući na rubu grada Sabrate, a srbijanske tajne službe u stalnom su kontaktu s libijskim vlastima, no njihovo puštanje otežava to što otmičari stalno mijenjaju svoje zahtjeve, prenose mediji, a beogradski list Alo iznosi sumnje da je srbijanski veleposlanik u Libiji prodavao vize koje su mu donijele milijunsku zaradu, ali i da je povezan s osumnjičenim otmičarom

Prema navodima agencije AFP, u tijeku je opsežna policijska istraga te libijske sigurnosne službe intenzivno tragaju za otetim Srbima. Jučer je pronađen i automobil za koji se sumnja da pripada otmičarima, kazao je neimenovani dužnosnik vojnog vijeća Sabrate


Vjeruje se da su Slađanu Stanković, zaduženu za komunikacije u veleposlanstvu, te vozača Jovicu Stepića na putu iz Sabrate nedaleko od Tripolija prema tuniškoj granici oteli pripadnici kriminalne skupine povezane s policijskim frakcijama, a njihovi zahtjevi odnose se na novac i oružje.
 
Večernje novosti pak navode da je srbijanski veleposlanik Oliver Potežica krenuo put Tunisa kako bi evakuirao svoju obitelj. ‘U tijeku je evakuacija njegove supruge i sinova i to iz sigurnosnih razloga. Veleposlanik je dobio informaciju da situacija nije povoljna te je odlučio povući svoju obitelj’, navodi izvor beogradskog lista.

Srbijanski list Alo piše da je, pored toga što se otmica dvoje službenika veleposlanstva u Libiji dogodila u čudnim okolnostima, i sam veleposlanik Potežica umiješan u vrlo sumnjive poslove oko izdavanja srbijanskih viza građanima te zemlje. Prema saznanjima lista, Potežica je do lipnja ove godine puno puta iskoristio svoje diskrecijsko pravo pa je srbijanske vize dobilo oko 400 libijskih državljana, sve dok ministarstvo vanjskih poslova nije zabranilo izdavanje viza bez suglasnosti MUP-a.
‘Postoji sumnja u to da veleposlanik nije izdavao vize tek tako, na lijepe oči, već je ovu uslugu naplaćivao pozamašnim sumama. Kada je sigurnosnim službama upalo u oči da Potežica šakom i kapom dijeli vize po famoznom članku 13. pravilnika o vizama, skrenuta je pažnja ministarstvu vanjskih poslova na to, a ono je zabranio tu praksu’, izjavio je za list izvor blizak diplomatskim krugovima.

Izvor je naglasio kako cijena vize iznosi nekoliko tisuća eura, pa bi 400 izdanih viza moglo donijeti milijunsku zaradu. Upravo bi umiješanost u mutne poslove mogla biti razlog zbog koga je Potežica inzistirao na tome da srbijansko veleposlanstvo u Tripoliju ne bude zatvoreno, kao što je slučaj s diplomatskim predstavništvima ostalih europskih zemalja.

’Sumnja se da je razlog zbog kojega je Potežica inzistirao ostati u Libiji bilo upravo to da završi poslove koje je započeo’, tvrde izvori beogradskog lista, dodajući kako postoji sumnja da je otmicu organizirao libijski državljanin Haudi Ganudi, navodno blizak s Potežicom.

Pored toga, list podsjeća kako je Sabrata središte za obuku islamskih terorista te kako je u tom gradu obučavan terorist koji je ranije ove godine hicima iz automatske puške ubio 38 turista u libijskom hotelskom kompleksu, ali i da se još uvijek ne zna sudbina Srđana Babića, nekadašnjeg tjelohranitelja ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, a koji je otet u Libiji prije osam mjeseci.