KANADSKI GENERAL

Afganistan vodi NATO u raspad i propast

22.10.2009 u 16:57

Bionic
Reading

Afganistanski glib otkrio je da se raspada Sjevernoatlantski savez koji se u sukob uključio bez istinske taktike i ne bude li drastičnih promjena, srlja u vlastitu propast, ocijenio je u knjizi pamfletu kanadski general Rick Hillier. "Afganistan je pokazao da je NATO mrtvac, da se raspada i nestat će ako se ne pronađe spasonosno rješenje", piše u svojoj autobiografiji bivši zapovjednik glavnog stožera kanadske vojske.

Lani umirovljen 54-godišnji general, objavio je knjigu "A Soldier First: Bullets, Bureaucrats and Politics of War" (Vojnik prije svega: metci, birokrati i ratne politike) u kojoj se prisjeća početka operacije. Generali NATO-a u Bruxellesu "nisu imali nikakvu strategiju, nikakvu ideju o tome što žele izvršiti, nikakvu političko vodstvo, a vojnih snaga imali su vrlo malo", piše Hillier, koji je zapovijedao NATO-ovim mirovnim snagama u Afganistanu (ISAF) od veljače do kolovoza 2004.

Operacija u Afganistanu je "katastrofa" i NATO, koji "ni danas nema jasnu ideju što radi u Afganistanu", "krenuo je putem kojim će uništiti svoju vjerodostojnost te izgubiti narodnu podršku svih zemalja Saveza", piše Hillier. Europljani, na čelu s Britancima, protivili su se kanadskom kontingentu u ISAF-u, no Kanađani su dobri borci, raspoređeni na jugoistoku (područje Kandahara) gdje je žarište talibanskog pokreta.

Knjiga otkriva da su se pojedine članice NATO-a više bavile time kako "izgraditi vlastiti feud" nego kako vojnike pripremiti za borbu. Za rat u Iraku piše da je odvukao Amerikancima pozornost s Afganistana i da su se talibani "ohrabrili upravo u trenutku kada su uglavnom bili poraženi". Talibani su učili upravo od iračkih pobunjenika, shvatili su da "zapadne snage mogu patiti" i da je "čak moguće uništiti njihovu volju za borbom" pa su "brzo primijenili iračke tehnike uspješno napadajući zapadne snage."