VELIKO PRIZNANJE

Ukrajinski predsjednik Porošenko odlikovao Plenkovića

06.11.2015 u 09:54

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko odlikovao je u četvrtak u Kijevu hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Andreja Plenkovića (HDZ/EPP) visokim ukrajinskim odličjem za zasluge u promicanju europskih ambicija Ukrajine

Plenković kao predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta (EP) za Ukrajinu boravi u toj državi u kojoj se, osim s ukrajinskim predsjednikom Porošenkom, susreo s premijerom Arsenijem Jacenjukom, predsjednikom Vrhovne rade Volodimirom Grojsmanom, nizom ministara i drugih dužnosnika te predstavnika međunarodnih organizacija. Plenković se u Kijevu susreo i s hrvatskim veleposlanikom Tomislavom Vidoševićem, izvijestili su iz ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Predsjednik izaslanstva EP-a za Ukrajinu Andrej Plenković predsjedao je zajedno s kolegom Ostapom Semerakom drugim sastankom Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine, održanim u Kijevu 4. i 5. studenoga. Raspravljene su ključne političke, sigurnosne, humanitarne, gospodarske i reformske teme u Ukrajini, kao i svi aspekti odnosa EU-a i Ukrajine. Detaljno je analizirana provedba Sporazuma o pridruživanju, naveli su iz EPP-a. Odbor je usvojio završnu izjavu i zajedničke preporuke.

Plenković je, navodi se dalje, ponovio potporu naporima EU-a za mirnu reintegraciju okupiranih područja Donbasa i ilegalno anketiranog Krima, kao i provedbu Sporazuma iz Minska, izrazivši i želju za nastavkom ustavnih reformi i procesom decentralizacije nakon lokalnih izbora. Založio se za usvajanje paketa zakona koje Vrhovna rada treba usvojiti kako bi se ispunili preduvjeti za liberalizaciju viznog režima s EU-om, dodajući kako očekuje stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini 1. siječnja 2016. Podržao je i daljnje napore u provedbi europske reformske agende te potpore EP-a jačanju institucionalnih kapaciteta Vrhovne rade u europskim poslovima, stoji u priopćenju.