IZGUBLJENA GENERACIJA

26 milijuna mladih u EU na rubu siromaštva, Hrvatska među 10 najgorih

06.11.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Zaklada Bertelsmann objavila je studiju Indeksa socijalne pravde u Europskoj uniji, a rezultati su poražavajući za mlade – njih čak 26 milijuna je na rubu siromaštva i prijeti im društvena i isključenost s tržišta rada. Zaključak je da su mladi najveći gubitnici krize eurozone i slabog gospodarskog rasta EU-a, a situacija u Hrvatskoj, koja se nalazi među deset najgorih članica EU-a po tom pitanju, opisuje se kao 'posebno dramatična'

Social Justice Index, tj. Indeks socijalne pravde njemačke Zaklade Bertelsmann velika je godišnja studija u kojoj se analiziraju podaci o socijalnom stanju u svih 28 članica Europske unije. Rezultati ovogodišnje studije su prilično poražavajući te pokazuju kako su djeca i mladi najveće žrtve ekonomske krize u EU: 26 milijuna mladih živi pod prijetnjom siromaštva i isključenosti s tržišta rada, a pet milijuna od njih nemaju nikakve realne perspektive za izobrazbu i pronalazak radnog mjesta. U lošem socijalnom položaju je, kaže se u studiji, skoro 30 posto Europljana mlađih od 18 godina.

Zaključak je da se unutar Europske unije upravo odigrava veliko socijalno raslojavanje, a ono se naročito vidi u odnosu sjevera i juga Unije, ali i u odnosu na starije i mlađe generacije Europljana.

'Europska unija i države članice moraju uložiti više napora u to da održivo poboljšaju šanse za mlade ljude. Ne možemo si u Europi priuštiti jednu socijalno i ekonomski izgubljenu generaciju', komentirao je za medije Aart De Geus, predsjednik Zaklade.

Rezultati Indeksa socijalne pravde su napose zastrašujući za zemlje kao što su Španjolska, Italija, Grčka i Portugal, u kojima je od 2007. do danas broj djece i mladih koji žive u siromaštvu narastao s 6,4 milijuna na 7,6 milijuna. Loša je situacija i za mlade između 20 i 24 godine, od kojih je 5,4 milijuna ispalo izvan sustava obrazovanja i tržišta rada. Njemačka i Švedska su jedine države u kojima se popravila situacija u tom području, a najgore je opet na jugu EU-a: u Španjolskoj se ta skupina mladih od 16 posto popela na skoro 25 posto dok je u Italiji od 21,6 posto skočila na zastrašujućih 32 posto.

Po Bertelsmannovom Indeksu socijalne pravde, najbolje u Europskoj uniji stoji Švedska, na drugom mjestu je Danska, treća je Finska, a među prvih deset su još redom Nizozemska, Češka, Austrija, Njemačka, Luksemburg, Slovenija i Estonija. Najgore je pak u Grčkoj, a na dnu liste su još Rumunjska, Bugarska, Italija, Španjolska i Mađarska te na 22. mjestu slijedi Hrvatska. Dvadeseto mjesto dijele pak Portugal i Litva.


Ipak, ima i dobrih vijesti za Hrvatsku jer se u kategoriji šansi za mlade nalazi iznad europskog prosjeka i na 16. je mjestu od 28 članica Unije. Bez obzira na to, studija zaključuje da se Hrvatska ubraja među zemlje u kojima je situacija za djecu i mlade 'posebno dramatična'.

Zanimljivo je i koliko aktualna europska politika radi u korist seniorske generacije te se od 2007. do danas udio starijih među onima koji žive u siromaštvu i socijalnoj isključenosti smanjio s 24,4 posto na 17,8 posto, što naravno ne bi bio problem da postoci za najmlađe i mlade Europljane u istom periodu nisu značajno porasli. Naime studija je pokazala kako je sve veća zaduženost državnih budžeta rezultirala sve manjim ulaganjem u obrazovanje, istraživanje i razvoj, što su područja vrlo važna za budućnost mladih u EU. Zaklada Bertelsmann bez uvijanja zaključuje u svojoj studiji da se vodi politika na račun budućnosti mladih Europske unije.

Cijelu studiju možete naći na ovoj poveznici.