SAVEZNIŠTVO NA DJELU

Čudne koalicije: Iranski zrakoplovi dopremaju iračke vojnike u Siriju

05.11.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Transportni zrakoplovi iranske vojske počeli su prevoziti iračke vojnike u Siriju kako bi na kopnu pomogli ruskim zračnim snagama u borbi protiv pripadnika tzv. Islamske države, prenose ruske agencije

Dokaz o iračko-iransko-ruskom savezništvu u borbi protiv ISIL-a i podršci sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu koje je dogovoreno prošlog mjeseca s osnivanjem operativnog stožera Bagdadu plasirana je na Twitteru iranske skupine naziva Holy Defense koja je objavila fotografiju iračkog časnika kako stoji pored iranskog transportera tipa C-130 Hercules.


'Ovo je najvjerojatnije prva fotografija iranskog Herculesa na uzletištu u Siriji koja dokumentira iransku vojnu nazočnost u toj zemlji. Iranski transporteri s iračkim šijitskim borcima polijeću s teheranskog međunarodnog aerodroma Mehrabad te s aerodroma u Tabrizu na sjeverozapadu Irana', navodi iranski izvor.

Iranski transportni zrakoplovi u Siriju također dopremaju i dronove koji se koriste za izviđačke letove iznad ISIL-ovih baza, dodaje isti izvor.

Nakon objavljivanja na društvenoj mreži, fotografiju su komentirali i pojedini irački vojnici dopremljeni u Siriju čime su potvrdili svoju nazočnost u toj ratom poharanoj zemlji.