Svijet DAVID MILIBAND:

Mugabe je sramota za Zimbabve i svijet

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe je "sramota" za svoju zemlju i "mora otići", napisao je u srijedu britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u pismu koje je uputio dnevnom listu The Times

LONDON - "Svaka osoba zdrava uma shvaća da je Mugabeova loša uprava samo ubrzala događaje koji Zimbabve vode u kaos", istaknuo je ministar, reagirajući na nedavni napis britanskog dnevnika u kojemu se kritizira "tiha diplomacija" koju vodi London.

"Sve dok je Mugabe na vlasti u Zimbabveu, on će biti sramota za tu zemlju. Priznajem da je on sramota i za međunarodnu zajednicu koja nije bila kadra provesti volju stanovnika Zimbabvea", dodao je ministar.

"Ako se Zimbabve želi izvući iz ovakva stanja - uz pomoć koja mu je potrebna i koju zaslužuje - Mugabe će morati otići", kazao je, istaknuvši da je zimbabveanski predsjednik "zapreka koju je jednostavno nemoguće" zaobići.

Ministar je usto odbio mogućnost uspostave blokade oko te zemlje u kojoj epidemiju kolere koja je od kolovoza odnijela 1 174 života prati teška humanitarna i politička kriza. "Posljedice takve blokade najmanje bi osjetili Mugabe i njegovo okružje", prema ministrovim riječima.

Miliband je rekao da je "svima jasno kako će susjedne zemlje, napose Južnoafrička Republika, najviše izgubiti zbog nestabilnosti u Zimbabveu, a najviše će dobiti ako dođe do promjene".

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još