ZLOČIN I KAZNA

Švedska danas oslobađa Biljanu Plavšić

22.10.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Švedska vlada će u četvrtak objaviti odluku o prijevremenom oslobađanju bivše predsjednice bosanskih Srba Biljane Plavšić koja trenutačno izdržava zatvorsku kaznu u Švedskoj, mjesec dana nakon pozitivnog očitovanja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), doznaje se od službenog izvora

'To je sutra na dnevnom redu vlade', rekao je u srijedu Martin Valfridsson, glasnogovornik švedskog ministarstva pravosuđa. Kako navodi švedska agencija TT, Biljana Plavšić je već premještena u zatvorsku ćeliju u središtu Stockholmu Kronobergshaektet, s obzirom na skori izlazak iz zatvora.

ICTY je 15. rujna odobrio prijevremeno puštanje na slobodu bivše predsjednice bosanskih Srba koja je u veljači 2003. osuđena na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina, što je razbjesnilo muslimanske i hrvatske udruge žrtava.

Službena švedska odluka se očekuje. No švedski izvor u ministarstvu pravosuđa rekao je prošlog mjeseca da bi ona trebala biti u skladu s mišljenjem ICTY-ja, budući da se njezino oslobađanje temelji na odredbi švedskog zakona.

Na temelju švedskog zakona, zatočenika se može pustiti iz zatvora zbog dobrog ponašanja, nakon dvije trećine odslužene kazne, što u slučaju Plavšićeve pada na 27. listopada.

Plavšić (79) je priznala da je kao potpredsjednica srpskog entiteta u Bosni koji je tada jednostrano proglašen, sudjelovala u kampanji progona srpskih snaga nad bosanskim muslimanima i Hrvatima, u ratu u kojemu je od 1992. do 1995. poginulo 100.000 ljudi. Za predsjednicu Republike Srpske izabrana je 1996. nakon rata i povlačenja Radovana Karadžića, kojemu se također sudi na ICTY-ju.