PRIVATIZACIJA MEDIJA

Tanjug se gasi, zaposlenima samo otpremnine

04.11.2015 u 10:25

Bionic
Reading

Novinska agencija Tanjug izbrisana je 31. listopada iz registra Agencije za gospodarske registre i time je i službeno prestala postojati, a zaposleni će dobiti otpremnine i plaće za listopad, pišu beogradski mediji

'Službeno nismo obaviješteni, ali neslužbeno smo dobili informaciju da je agencija Tanjug službeno prestala postojati i da će zaposlenima biti isplaćena plaća za listopad, kao i da će svi zaposleni dobiti otpremnine po zakonu. Visina otpremnine još nije definirana jer ima različitih rješenja i sve se to mora uskladiti', rekao je za list Danas predsjednik sindikata Tanjuga Marko Dragišić i dodao da će oko 180 zaposlenih biti upućeno na burzu rada.

Upitan jesu li točne informacije da se gasi Tanjug kako bi s radom otpočela nova agencija pri Vladi, s mnogo manje zaposlenih, Dragišić odgovara da nema takvu informaciju, ali da ima saznanje da bi Vlada Srbije na sjednici trebala raspravljati o Tanjugu.

List Blic piše da je Vlada donijela uredbu o gašenju agencije Tanjug, na osnovi koje će zaposleni dobiti sve plaće, a imovina Tanjuga prijeći u Direkciju za imovinu.

Rok za privatizaciju 73 medija, podsjetimo, istekao je 1. studenog, a nove vlasnike dobilo je njih 36.

Ostali mediji, za koje nije bilo zainteresiranih, trebali bi u sljedećih mjesec dana ponuditi besplatne dionice zaposlenima, a ako ih oni odbiju, zakon nalaže da se ugasi taj medij.

Udruženje novinara Srbije (UNS) priopćilo je da je zaprepašteno time što nije omogućeno da zaposleni u agenciji Tanjug, kao i ostali zaposleni u medijima, ostvare pravo na prijenos kapitala bez naknade.

Po tumačenju koje je UNS neslužbeno dobio iz Vlade, prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug u ponoć 31. listopada 2015, formalno-pravno prestala je postojati nacionalna novinska agencija, pa i sva prava na prijenos kapitala bez naknade na koji bi zaposleni do tada imali pravo.