GOSPODARSKI SPOR

Federacija BiH će se žaliti na odluku o terminalima u Pločama

21.10.2009 u 18:40

Bionic
Reading

Vlada Federacije BiH zatražila je od uprave Nafnih terminala u Pločama da ulože žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske na odluku županijskog suda u Dubrovniku kako Federacija ne bi ostala bez vlasništva nad ovom tvrtkom čiji su računi zbog gubitaka blokirani, objavljeno je nakon sjednice federalne vlade u srijedu u Mostaru.

Federalna vlada na sjednici u srijedu u Mostaru hitno je naložila upravi terminala u Pločama da zajedno s federalnim pravobraniteljstvom nadležnom sudu ulože žalbu na odluku kojom je ta imovina proglašena pomorskim dobrom. Federalne su vlasti dobile obavijest da je odlukom županijskog suda u Dubrovniku iz srpnja ove godine zemljište na kojem su smješteni Naftni terminali BiH upisano kao vlasništvo hrvatske države.

Takva odluka donesena je na zahtjev općinskog državnog odvjetništva iz Metkovića. Federalna je vlada zatražila da se prate i aktivnosti na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, pokrenute revizijom protiv odluke Županijskog suda Dubrovniku o imovini terminala, kao i u svezi s tužbom podnesenom Ustavnom sudu Republike Hrvatske radi uknjižbe prava vlasništva.

Federalna je vlada također zadužila poduzeće Naftne terminale u Pločama da u roku od 48 sati mora početi raditi u punom kapacitetu te normalizirati opskrbu tržišta FBiH naftom i naftnim derivatima. Taj terminal, koji je nekada služio za skladištenje goriva za potrebe sarajevske tvrtke Energopetrol, preimenovan je u Naftne terminale Federacije BiH, a već mjesecima posluje s velikim gubitcima dok su mu gotovo svi računi blokirani.

Ranije ovoga tjedna federalni parlament naložio je istražnom povjerenstvu da utvrdi stvarno stanje imovine i dugova Naftnih terminala u Pločama. Prema postojećim procjenama, bivši Energopetrolovi Naftni terminali na tržištu trenutačno vrijede oko 150 milijuna eura.