IZBJEGLIČKA KRIZA

Makedonija može primiti najviše 2.000 migranata

26.10.2015 u 11:41

Bionic
Reading

Makedonija može primiti maksimalno 2.000 migranata, izjavio je njezin predsjednik Đorge Ivanov, reagirajući na najavu Europske unije o otvaranju 100.000 prihvatnih mjesta za izbjeglice u Grčkoj i na Balkanu radi svladavanja migracijske krize

'Sposobnost prihvata Makedonije iznosi 2.000 izbjeglica maksimalno, uz pomoć UNHCR-a i Crvenog križa', izjavio je Ivanov u Bruxellesu makedonskom tisku.

Šefovi država i vlada deset zemalja članica (Njemačka, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Luksemburg, Nizozemska, Rumunjska i Slovenija) ali i tri zemlje koje ne pripadaju Uniji - Albanije, Makedonije i Srbije, okupili su se u nedjelju u Bruxellesu kako bi ispitali načine svladavanja neviđene migracijske krize koja potresa Europu.

Na 100.000 prihvatnih mjesta, Grčka je pristala pripremiti uz pomoć UNHCR-a 30.000 mjesta do kraja godine. Naknadno će se osigurati 20.000 mjesta u obiteljima i u stanovima čije unajmljivanje subvencionira UNHCR.

Pedeset tisuća preostalih mjesta otvorit će se duž balkanske rute u suradnji s UN-om.

Makedonija 'može biti tek tranzitna zemlja, nema kapaciteta da prihvati veliki broj izbjeglica na svojem teritoriju u slučaju zatvaranja koridora' kojim se kreću migranti na putu za zapadnu Europu, istaknuo je Ivanov.