BIJESAN I NA HRVATE

Načelnik slovenskog Zavrča poludio: To nisu izbjeglice, nego horda!

21.10.2015 u 14:00

  • +8

Bujica izbjeglica nelegalno prelazi iz Hrvatske u Sloveniju

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivica Kruhoberec

Bionic
Reading

Rijeka izbjeglica koja je preplavila Sloveniju digla je na noge tamošnje političare. Dok neki pokušavaju riješiti krizu, drugi otvoreno iskazuju nezadovoljstvo, a načelnik općine Zavrč ne želi za smještaj izbjeglica dati čak ni lokalni stadion. Kaže da iza sebe ostavljaju gomile smeća koje nitko ne želi dotaknuti i zove Hrvate koji žele raditi da čiste smeće za dnevnicu od 100 eura

Velikih problema zbog ilegalnih izbjeglica Slovenija imaju Brežice i Dobova, jer ih je  tamo tijekom jučerašnjeg dana došlo čak 3.000. Uz to, prošle noći je vlakom u Središče ob Dravi došlo oko 1500 izbjeglica.

Miran Vuk, načelnik slovenske općine Zavrč, koja je nasuprot Varaždinskoj županiji, ne želi više mjesni nogometni stadion stavljati na raspolaganje migrantima koji su u tu općinu stigli u ponedjeljak navečer.

'To nisu izbjeglice. To su nekontrolirane divlje horde koje djecu i žene guraju prema naprijed. Izbjeglice su bili oni koji su došli iz Bosne, koji su bili zahvalni za svaku stvar. To su divlje horde koji uzimaju pravo uništiti, zaprljati', rekao je za Štajerski tjednik načelnik općine Zavrč u koju su u ponedjeljak navečer ilegalno ušli migranti iz Varaždinske županije.

Kako se procjenjuje, ukupno je ušlo oko tisuću migranta, od čega su do Mejaha u općini Cirkulane došli migranti iz šest autobusa, a u Zavrč iz čak 12 autobusa. Slovenska policija je potonje migrante usmjerila na stadion u Zavrču koji je nedavno preuređen.

'Sve je uništeno. Gdje su stajali, tu su pišali. Gdje su ležali, tu su obavljali nuždu', rekao je načelnik Zavrča, bijesan zbog uništenog stadiona.

Migranti su ostavili hrpe smeća, tvrdi on i dodaje da nitko ne želi to očistiti.

'Nitko ne želi dotaknuti ovo smeće. Deke, obuću, hranu. Sve su pobacali. Skuhali smo 1200 obroka. Hranu su dobili, ali su je bacali. Ne znam što jedu', veli načelnik koji je pozvao za pomoć susjede iz Hrvatske, kojima je spreman platiti 100 eura po danu za čišćenje.

Vuk je razočaran postupcima hrvatske vlasti, koje drži nekorektnima jer su migranti u autobusima dopremljeni bez obavijesti.