NAGODBA NA VIDIKU

Njemačka ubrzava turski ulazak u EU

18.10.2015 u 16:52

Bionic
Reading

Njemačka je spremna pomoći Turskoj u ubrzavanju pristupnih pregovora s Europskom unijom, rekla je u nedjelju njemačka kancelarka Angela Merkel, proširujući tako potporu Ankari u zamjenu za tursku pomoć u zaustavljanju vala izbjeglica koji ide u Europu.

'Kako možemo organizirati dinamičnije proces pristupanja?', upitala je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

'Njemačka je spremna ove godine na otvaranje poglavlja 17 i pripremu poglavlja 23 i 24. Možemo razgovarati o pojedinostima', rekla je. Davutoglu je dodao da se dogovorio s Merkel o ubrzavanju otvaranja nekih pregovaračkih poglavlja, da Turska očekuje ubrzavanje procesa pristupanja EU-u te da je napredak već postignut u razgovorima o ublažavanju viznog režima za Turke koji putuju u EU.

Turska je spremna surađivati s Njemačkom u spriječavanju ilegalne imigracije, što je prioritet, rekao je, ali je naglasio da se kriza ne može riješiti bez okončanja rata u Siriji. Njemačka je kancelarka izjavila da je u obostranom interesu da se taj sukob zaustavi.

Jačanje sukoba oko Alepa između sirijskih vladinih snaga uz potporu Rusije i džihadista Islamske države pokrenuo je novi val izbjeglica, rekao je Davutoglu, dodajući da bi se teret izbjeglica trebao ravnomjernije rasporediti.