'NIJE ZA AKCIJU'

Britanskoj policiji 40 posto slučajeva preteško

24.12.2008 u 10:25

Bionic
Reading

Britanska policija nije u stanju dovršiti četiri od deset slučajeva, uključujući seksualne napade, oružane pljačke, uznemiravanja, provale i prodaju droge, otkriva Daily Mail

LONDON - Umjesto da istraže slučajeve do kraja, Britanci ih samo zavedu u arhivu. Grupe za zaštitu prava žrtava osuđuju puko arhiviranje prijestupa, jer je alarmirajuće koliko je ta praksa rasprostranjena u Velikoj Britaniji.

Scotland Yard, najveća policijska sila Otoka, odlučila je da čak 51 posto slučajeva nije vrijedno pune istrage i da je mala vjerojatnost da će krivci biti uhićeni.

Od 16 pokrajinskih policijskih snaga koje su odgovorile na anketu Daily Maila, ista odluka donesena je u 39 posto slučajeva, što je 1.9 neistraženih od ukupno pet milijuna kriminalnih radnji prijavljenih policiji. Prosječno je riješeno svega 27 posto zločina.

Grupa za podršku žrtvama zločina istaknula je da čak i ako je do odustajanja od istraga došlo uslijed nedostatka dokaza, navedene brojke poljuljale su povjerenje žrtava u policiju.

Konzervativci navode da je vlada, opsjednuta rezultatima, natjerala policiju da izvršava 'naredbe' više nego da progoni kriminalce. Britanska policija, kako se navodi, usvojila je taktiku 'pregledanja' zločina kao odgovor na vladino inzistiranje da svake godine mora izvesti određeni broj prijestupnika pred lice pravde. To navodi policiju da istražuje samo one slučajeve koji imaju najviše šanse biti riješeni. Telefonski operateri, koji su prvi u nizu do policijskih službenika, mnoge prijave rutinski zavode pod 'nisu za akciju'.

Glavni razlog za odustajanje od istrage je nedostatak očitih tragova, poput imena osumnjičenih.

Šefovi policije brane sistem kao način da se riješe najozbiljnijij i rješivi zločini. Oni tvrde da su svi zločini istraženi do određene razine, čak i ako se ta razina odnosi samo na razgovor žrtve s telefonskim operaterom, piše Daily Mail.