MOĆ PROPAGANDE

Tko je veći 'Rambo': Šijitski 'Anđeo smrti' ili sunitski 'Buldožer'

13.10.2015 u 16:00

Bionic
Reading

U jeku bliskoistočne krize sa žarištima u Siriji i Jemenu izniknuli su osebujni likovi koji se slave poput narodnih heroja, a njihovi poduhvati raspiruju maštu. Ti bizarni likovi koji podsjećaju na karikature iz petparačkih stripova očito su plod propagande raznih paravojnih postrojbi kojih na Bliskom istoku ne manjka i pokušaj da se kroz njihove pothvate što više mladih i naivnih mladića pridruži njihovim redovima. Abu Azrael nadimka ‘Anđeo smrti’, irački narodni heroj nastao kao plod iranske propagande te ISIL-ov stroj za ubijanje zvan ‘Buldožer’ samo su dva u moru takvih primjera

Nastao u propagandnom ratu, šijitski ‘Anđeo smrti’ tako poručuje iz ratom razorenog Iraka kako će zauzdati jednom za svagda Saudijsku Arabiju i kazniti je zbog njezine upletenosti u rat u Jemenu.

Naoružan povećom sjekirom, Abu Azrael redovito se pojavljuje na videosnimkama, a u najnovijem uratku poručuje kako će pretvoriti u prah saudijsko naftno kraljevstvo koje je, po njegovu mišljenju, najodgovornije za brutalan rat protiv jemenskog pobunjeničkog plemena Hutija.


Zbog prijetnji Rijadu i najavljene osvete, Anđeo Smrti postao je narodni heroj u Jemenu, a kao pozitivan primjer ponajviše ga ističu vjerske vođe koje ga slave kao spasitelja.

U svojim redovima ga najviše želi zapovjednik brigade Imam Ali, skupine koju je formirao Teheran, regionalni suparnik Saudijske Arabije, a koja se bori u Iraku i ima namjeru oružano djelovati u Jemenu.

Ta proiranska formacija, naime, u Hutima vidi partnere budući pripadaju šijitskom ogranku islama koji se snažno suprotstavlja većinski sunitskoj Saudijskoj Arabiji.

Abu Azraela nazivaju i ‘Illa Tahin’ što bi se s arapskog moglo prevesti kao ‘pretvarač u brašno’ budući da svojom sjekirom, kako sam kaže sve pretvara u prah i pepeo.

Taj simbol iračkog šijitskog otpora u tolikoj je mjeri popularan da je osnovana i grupa njegovih obožavatelja na Facebooku. Ta poveća grupa koja broji 340.000 obožavatelja redovito na toj društvenoj mreži demantira ISIL-ove tvrdnje kako je pretvarač u brašno poginuo te objavljuje fotografije na kojima on vitla sjekirom i sabljom iznad tijela ubijenih ISIL-ovaca.

Štoviše, obožavatelji ga slave i kroz glazbene spotove te crtiće, a pojavljuje se i u mnogobrojnim televizijskim intervjuima. U jednoj je prilici čak komentirao vremensku prognozu obogaćenu njegovim najavama što čeka borce tzv. Islamske države kada ih se dočepa na bojišnici.

Ništa manje slikovitiji i slavljeniji je ‘Budožer’, njegov oponent iz redova ISIL-a koji teži gotovo 200 kilograma.

Njegovi suborci tvrde kako je naoružan protuavionskim topom koji je vlastoručno otkinuo s jednog oklopnog vozila, a on sam vlastiti identitet krije kao zmija noge.

Njegovi podvizi s bojišnice trenutačno su u drugom planu budući sve svoje napore usmjerava u indoktriniranju 14-godišnjeg dječaka koji je zarobljen kao pripadnik Slobodne sirijske vojske.

Dječak kojeg su prozvali Omar redovit je gost televizijskih postaja bliskih Islamskoj državi te u njima govori kako je zbog zabluda kažnjen odsijecanjem ruke i noge.

Udove mu je, prisjeća se Omar, nakon višetjednog mučenja i nagovaranja da prijeđe u redove ISIL-a odsjekao upravo Buldožer.


Dječak je trenutačno na liječenju, a u posjetu mu, tvrde izvori bliski ISIL-u, svakodnevno dolazi upravo njegov dželat Buldožer koji se skrbi za njega. Cijena za tu skrb je Omarov pristanak da se nakon oporavka pridruži ISIL-u.