USKORO KONAČNA ODLUKA

Njemački konzervativci žele tranzitne zone za migrante

12.10.2015 u 22:48

Bionic
Reading

Sestrinske stranke demokršćanske Unije CDU/CSU u ponedjeljak su se suglasile o uvođenju tzv. tranzitnih zona na njemačkim granicama u kojima bi se obavljala selekcija onih izbjeglica koji nemaju izgleda za stjecanje statusa političkih azilanta u Njemačkoj

'Sa zadovoljstvom mogu priopćiti da su CDU i CSU danas postigle načelni dogovor oko uvođenja tranzitnih zona', rekao je bavarski premijer Horst Seehofer koji je zajedno sa svojom Kršćansko-demokratskom unijom (CSU) najveći zagovornik uvođenja pograničnih tranzitnih tabora u kojima bi se odvajali migranti koji nemaju izgleda za azil.

To se ponajprije odnosi na stanovnike zapadnog Balkana, ali i na žitelje nekih afričkih i azijskih država.

'Ovo je još jedan korak u realizaciji mjera koje je Bavarska vlada donijela na svojoj izvanrednoj sjednici u petak', rekao je Seehofer.

I šef Kancelarskog ureda Peter Altmaier (Kršćansko-demokratska unija CDU) ustvrdio je da će konačna odluka o uvođenju tranzitnih zona biti dogovorena 'tijekom tjedna'.

Uvođenju ovakvih zona zasad se žestoko protivi manji partner u koaliijskoj vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) tvrdeći da su ovakvi tranzitni logori s jedne strane neizvedivi u praksi, a s druge i neučinkoviti.

'Tko želi uvesti zone poput onih u zračnim lukama, stvara masovne logore na ničijoj zemlji', rekao je ministar pravosuđa Heiko Maas (SPD).

Njegov kolega i predsjednik socijaldemokratskog zastupničkog kluba Thomas Oppermann je doduše priznao kako treba 'uvesti reda' na granicama, ali da je smještaj tisuća izbjeglica na granici neprihvatljiv.

'To ne bi bile tranzitne nego zatvorske zone', rekao je Oppermann.